2024. május 19. - Ivó, Milán

11 évesek is szednek fogamzásgátlót!?

Ötszörösére nőtt Nagy-Britanniában az utóbbi évtizedben az olyan 11-12 éves lányok száma, akiknek fogamzásgátló tablettát ír fel a háziorvos.
2010. augusztus 3. kedd 17:16 - HírExtra
Felmérések szerint a 11-12 éves korú iskolás lányok közül tavaly több mint ezer kapott tabletta formájában fogamzásgátlót, míg további 200 injekció formájában vagy behelyezett eszközök segítségével küzdött a nem kívánt terhesség ellen - rendszerint szüleik tudta nélkül, az állami egészségügyi szolgálat rendszerében.

A közzétett adatok riadalmakhoz vezettek, ugyanis arról tanúskodnak, hogy Nagy-Britanniában egyre fiatalabb korban lép be a szexualitás a gyerekek életébe.

A brit keresztény orvosi szövetség elnöke szerint ha az iskolai szexuális felvilágosítás a mostani javaslatok alapján kerül megvalósításra, csakis arra lehet majd számítani, hogy még több pubertás nyúl fogamzásgátló eszközökhöz, anélkül, hogy tisztában volna a következményekkel. "Csak tovább rontanánk a helyzetet" - vélekedett Trevor Stammers.

A kutatásból kiderült, hogy 2009-ben legalább 58 ezer 15 év alatti lány használt valamilyen fogamzásgátlót, ez kétszerese az 1999-ben mértnek.

A brit törvények szerint az orvosoknak a gyerekek esetében is tartaniuk kell magukat a titoktartás követelményéhez, vagyis nem értesíthetik a szülőket, kivéve ha bántalmazást gyanítanak.

Szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában aggasztóan magas a tinédzser terhességek és a tizenévesek körében végrehajtott terhesség-megszakítások száma, de többek szerint a felvilágosítás és a megelőzést célzó orvosi segítség javíthat a fiatalok helyzetén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását