2024. május 20. - Bernát, Felícia

Irán már nem bankol Európában

Irán kivonta az európai bankoknál elhelyezett eszközeit, hogy elkerülje az iszlám köztársaságot sújtó nemzetközi szankciókat - közölte pénteken az iráni jegybank vezetője.
2010. augusztus 27. péntek 15:50 - HírExtra
Mahmúd Bahmani elmondta: a központi bank már hat hónapja felkészült az európai pénzintézeteknél tartott eszközök kivonására, de arról nem szólt, hogy mikor végezték el a műveletet és hol helyzeték el az Európából kivont vagyont.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint alig van elérhető adat Irán külföldi eszközállományának nagyságáról, az azonban biztos, hogy a vagyon mozgatásának jelentős hatásai lennének a pénzügyi piacokra.

Az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok egy sor szankciót vezetett be Irán ellen a perzsa állam urándúsítási programja miatt. A Nyugat attól tart, hogy Irán nukleáris fegyvert kíván kifejleszteni. Teherán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Az utóbbi hetekben tovább szigorodtak a szankciók. Július elsején Barack Obama amerikai elnök aláírt egy törvényt, amely büntetni rendeli az Iránnal üzletelő amerikai bankokat és azokat a cégeket, amelyek együttműködnek az iráni energiaszektor szereplőivel. Július végén az Európai Unió is az amerikaihoz hasonló rendszabályokat léptetett életbe az iráni kereskedelmi ágazattal, valamint a bank- és energiaszektorral kapcsolatban.

Augusztusban Mahmúd Bahmani bejelentette, hogy Irán 9 milliárd dollárral növelte devizatartalékait aranyértékesítés és devizapiaci műveletek révén.

A teheráni központi bank vezetője nem mondta el, hogy pontosan mekkora devizatartalékkal rendelkezik Irán, és mennyi aranyat adtak el. Bahmani ugyanakkor hangsúlyozta: országa megtalálta a módját, hogy alkalmazkodjon a szankciókhoz, amelyek így nem okozhatnak nehézségeket az iráni pénzügyi rendszer működésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását