2024. május 14. - Bonifác

Újra felszínen a flamand-vallon ellentétek

Pontosan tíz héttel a parlamenti választások után a hagyományos flamand-vallon ellentétek miatt vasárnap este zátonyra futottak a kormányalakítási tárgyalások Belgiumban.
2010. augusztus 30. hétfő 10:41 - HírExtra
A kormánykoalíciós tárgyalások folytatásával megbízott vallon szocialista politikus, a homoszexualitását korábban nyíltan vállaló Elio di Rupo késő este arra kérte II. Albert királyt, hogy mentse fel őt megbízatásából, az uralkodó azonban a kérést elutasította. Ezt megelőzően Di Rupo - aki korábban a francia nyelvű Vallónia miniszterelnöke is volt - több órás tárgyalásokat folytatott a flamand pártok vezetőivel, az álláspontok azonban nem közeledtek egymáshoz.

II. Albert még korábban arra kérte a szocialista párt (PS) vezetőjét, illetve a vallon és a flamand pártokat, hogy igyekezzenek megegyezni az állam reformjának legfontosabb kérdéseiről, mindenekelőtt az egyes régiók közötti illetékességi körök, illetve a finanszírozás megosztásáról, valamint a szövetségi állam működéséhez szükséges források biztosításáról. Elio di Rupo szerint mindez meghiúsult a hollandajkú Flandria pártjainak, mindenekelőtt a választások eredményeként Belgiumban legerősebb párttá vált, nacionalista Új Flamand Szövetségnek az ellenállásán.

Késő esti értesülések szerint az uralkodó elutasítása nyomán Di Rupo újabb kísérletet tesz a megegyezés elérésére. Megfigyelők ugyanakkor arra számítanak, hogy a mostani kudarc nyomán mindez még nehezebbé válik.

Ez pedig azt valószínűsíti, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő országban éleződő belpolitikai válságra, illetve elhúzódó kormányalakításra kell számítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását