2024. május 18. - Erik, Alexandra

Egyiptom lesz a házigazda

Egyiptom felajánlja, hogy a Washingtonban 20 hónapi szünet után elkezdődő izraeli-palesztin tárgyalások további fordulóinak házigazdája lesz - közölte a szerdai The New York Timesban megjelentetett írásában Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.
2010. szeptember 1. szerda 20:13 - HírExtra
Mubarak emlékeztetett rá, hogy hazája volt az első arab ország, amely 1979-ben békét kötött Izraellel, s hogy 2001 januárjában az egyiptomi Taba volt a helyszíne azoknak az izraeli-palesztin tárgyalásoknak, amelyeken a felek a legközelebb jutottak egy, a konfliktusukat lezáró megállapodáshoz. Az egyiptomi elnök rámutatott, hogy a tárgyalások sikere érdekében a feleknek tartózkodniuk kell az erőszaktól.

"Az arab nemzeteknek továbbra is olyan lépésekkel kell kimutatniuk békekezdeményezésük komolyságát, amelyek választ adnak az egyszerű izraeliek reményeire és aggodalmaira" - írta Mubarak az Izrael és az arab világ közötti, regionális rendezéssel kapcsolatban.

Az elnök emlékeztetett rá, hogy az összes arab ország által jóváhagyott Arab Békekezdeményezés a megszállt területekről történő teljes csapatkivonást és a palesztin menekültkérdés "igazságos rendezését" támasztja feltételül Izraellel szemben, a békéért és a kapcsolatok normalizálásáért cserébe.

Mubarak a ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi zsidó telepek bővítésének teljes leállítására és az erre vonatkozó, szeptember 26-án lejáró moratórium meghosszabbítására szólította fel Izraelt. Egyiptom a maga részéről a béketárgyalások folytatásának befogadása mellett vállalja, hogy erőfeszítéseket tesz a Gázai-övezettel kapcsolatban kialakult problémák megoldásában.

Kairó kész közvetíteni az Izrael és a Gázát ellenőrzése alatt tartó Hamász közötti fogolycsere, valamint a két rivális palesztin szervezet, a Hamász és a Ciszjordániát irányító Fatah megbékélésének ügyében.

Mubarak szerint a megosztott palesztinok nem teremthetik meg a békét. "Ha Gázát kirekesztik a béke kereteiből, akkor az olyan konfliktusforrás marad, amely aláaknáz bármilyen végső megállapodást" - hangsúlyozta az amerikai napilapban közölt írásában Hoszni Mubarak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását