Őszi nyalánkságok
Beköszöntött az ősz, néhol már a fűtést is bekapcsolták. Amikor átfagyott kézzel hazaérünk, nincs is jobb annál, mint egy finom meleg ital elfogyasztása. Készítettünk egy kis ízelítőt, az évszaknak megfelelő finomságokból.
2010. szeptember 12. vasárnap 08:23 - Kancsár Edina
Forralt bor
A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt készítik. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették. A forraltbor egy speciális fajtája a glogg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják. Itt a vörösborhoz ízesítésként cukrot, szegfűszeget, és fahéjt adnak. Újabban hazánkban is elterjedt.
A hideg idővel nemcsak a hőérzetünk romlik, hanem a betegségeket is könnyebben elkapjuk. Szervezetünknek ilyenkor fokozottan szüksége van a vitaminokra, lelkünket pedig a forró-aromás italokkal ápolhatjuk. Ha a hideg ellenére mégis koktélokra vágynánk, számos
őszi kreáció közül választhatunk.
Alkoholmentes finomságok
Illatos-gyümölcsös tea
Ízlés szerint fekete- vagy
zöld teafűből készítsünk teát, majd ízesítsük egy kevés frissen facsart narancslével, vagy préselt almalével. Teakeverékünket aszalt vagy kandírozott gyümölcsdarabokkal még izgalmasabbá tehetjük.
Fűszeres teakeverék
Hozzávalók: Zöldtea, fahéjrúd kisebb darabokra tördelve, egész szegfűszeg, szárított gyömbérszeletek, kardamom/csillagánizs, szerecsendió, szárított narancs-, alma-, és citromkarikák
Elkészítés: A szárított gyümölcsöket összetördeljük, majd összekeverjük a fűszerekkel és a teával. Zárható üvegben érdemes egy-két hétig érlelni. Ha elkészült a keverékünk, mézzel ízesítve fogyasztható. Amellett, hogy nagyon ízletes, a nátha tüneteit is enyhíti.
Alkohollal ízesített szívmelengetők
Grog
Hozzávalók: 150 ml fekete
tea ízesítve (cukorra/mézzel és citrommal), 2 evőkanál rum, szegfűszeg
Elkészítés: Miután elkészült a tea és megízesítettük, adjunk hozzá egy késhegynyi fahéjat és egy szegfűszeget. Hogy az ital átvegye a fűszerek aromáját, fogyasztás előtt érdemes néhány percig letakarva, állni hagyni.
Sörpuncs
Hozzávalók: 250 ml sör, 20 ml rum, 1 tojás, 25 g cukor/méz
Elkészítés: Először a cukorral/mézzel együtt fel kell forralni a sört. A tojást habosra kell verni, miközben lassan hozzáadjuk a rumot. Amikor a sörben már feloldódott a cukor, le kell venni a tűzről, majd lassan hozzáadhatjuk a tojáshabot.
Pikáns forralt bor
Hozzávalók: 5 dl édes fehér bor, fél rúd vanília, fél rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg, egy csipet gyömbér, méz vagy cukor ízlés szerint, néhány karika citrom
Elkészítés: A bort egy lábasba tesszük a cukorral és a fűszerekkel, majd lassú tűzön addig hevítjük míg meg nem csapja az orrunkat a fűszerek aromája. Ha elkészültünk, dobjunk bele néhány karika citromot.
Kávékülönlegességek
Santiago Macchiato
Hozzávalók: 4 cl Bacardi Black, 2 cl De Kuyper Creme de Cafe, 2 cl Monin mandulaszirup, 1 dl tej, cukor/méz ízlés szerint
Elkészítés: Az összetevőket elkeverjük, majd felmelegítjük, végül fahéjporral és egész fahéjjal díszíthetjük.
Bécsi kávé
Hozzávalók: kávé, csokoládéöntet , tej , tejszín
Elkészítés: Ha saját csokiöntetet szeretnénk, akkor fel kell olvasztani étcsokoládét, majd hozzá kell keverni annyi tejszínt, hogy folyós legyen. Először a csésze aljába kell önteni egy kis
csokiöntetet, majd arra rá a kávét és egy kis tejet. A tetejére tegyünk tejszínhabot, amit egy kis kakaóporral vagy fahéjjal díszíthetünk.
Ír kávé
Hozzávalók: kávé, 4 cl ír whiskey, kevés tejszín
Elkészítés: Egy talpas, átlátszó pohárba kell önteni a kávét, majd ahhoz kell hozzáadni a whiskey-t. A tejszínt egy picit fel kell verni, de csak annyira, hogy ne legyen kemény a hab. Ezt kell átkanalazni a kávé tetejére. (Lányok Baileys-zel is ihatják). A tetejére tejszínhabot kell tenni, amit egy csipet fahéjjal díszíthetünk.
Őszi koktélok
Bacardi Grog
Hozzávalók: 4 cl Bacardi Black, ízlés szerint méz, 2 cl friss lime leve, 2 cl friss narancslé, 3-4 db dió, 1,2 dl forró víz
Elkészítés: Az összetevőket a pohárban elkeverjük, végül melegen szervírozzuk. Lime- és narancsszelettel, illetve dióval díszíthetjük.
Bacardi Hot Punch
Hozzávalók: 4 cl Bacardi Oro, 1,5 cl Monin Passion Fruit szirup, 1 cl Martini Bianco, 1 öntet Angustura Bitters, 2 cl friss lime leve, 2 cl friss narancslé, 3-4 db szegfűszeg, 1,2 cl forró víz vagy fekete tea, végül cukor/méz ízlés szerint.
Elkészítés: Az összetevőket a pohárban el kell keverni és ha szükséges újra meg kell melegíteni, végül díszétésnek használjunk lime- és narancsszeleteket.
Razz Bowle
Hozzávalók (10 adagra): 50 cl Bacardi Razz, 5 dl Martini Brut pezsgő, 10 cl Grenadine, 20 cl friss lime leve, 4dl szóda, 2 db narancs, 3 db lime, 3 db citrom, 50 dkg málna, cégül cukor ízlés szerint (kb. 15-20 dkg).
Elkészítés: A gyümölcsöket felszeleteljük, megcukrozzuk és rátöltjük az italokat a pezsgőn és a szódán kívül. Ezután körülbelül két órát hagyni kell állni, majd szervírozás előtt 20-30 perccel rátölthetjük a pezsgőt és a szódát.