2024. május 11. - Ferenc

EU: Ukrajna beilleszkedése gyorsulhat a támogatásoknak köszönhetően

Gyorsíthat Ukrajna integrációs folyamatán az Európai Unió támogatása - hangoztatta Viktor Janukovics ukrán államfő hétfőn Brüsszelben.
2010. szeptember 13. hétfő 17:08 - HírExtra
Herman Van Rompuy európai uniós elnökkel folytatott találkozója után nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy az októberi csúcstalálkozón a két fél jelentős előrelépést tesz a szabadkereskedelmi tárgyalások lezárása, illetve a társulási megállapodás kidolgozása felé, valamint a vízumkönnyítés terén.

Van Rompuy az oroszbarátnak tartott Janukovicsot fogadva méltatta az EU-ukrán kapcsolatok "folytatódó dinamizmusát", és a kulcsreformok folytatására sürgette tárgyalópartnerét.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna - az unió támogatásával - fontos reformok útját járja, olyan reformokét, amelyek növelik az életszínvonalat, és közelebb viszik az országot az unióhoz.

Külön figyelmeztetett arra, hogy az október végi helyhatósági választások fontosak lesznek Ukrajna nemzetközi megítélésének szempontjából, mert igazolhatják, hogy az országban továbbra is a nemzetközi normáknak megfelelően tartják a voksolásokat. Kiemelte a szólás- és sajtószabadság fontosságát is, amelyet tárgyalópartnere közös értékeknek nevezett.

A készülő szabadkereskedelmi egyezményről Van Rompuy hangoztatta: az minden eddigi hasonló EU-megállapodásnál szélesebb körű lesz, és segít Kijevnek az uniós jog átvételében is.

Janukovics találkozott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel is, aki elmondta, hogy a megállapodás révén megduplázódhat a kétoldalú kereskedelem. Kiemelte Barroso, hogy mindkét oldalon elkötelezettek arra, hogy tovább mélyítsék a kétoldalú viszonyt.

Mint mondta, megbeszélésükön az energiaágazatról is szót váltottak, és ezen a téren a bizottság jelentős előrehaladást állapított meg, például az új ukrán gáztörvény elfogadásával. Az unió kész arra, hogy háromoldalú párbeszédben vegyen részt Ukrajnával és Oroszországgal a valamennyiüket érintő energiaügyekről - szögezte le Barroso.

Janukoviccsal együtt méltatták, hogy Ukrajna hamarosan csatlakozik a nemzetközi energiaközösséghez. Barroso emellett sok sikert kívánt Janukovicsnak a követező labdarúgó Európa-bajnokság rendezéséhez. Ukrajna Lengyelországgal közösen lesz a házigazdája a 2012-ben tartandó kontinensbajnokságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását