2024. május 17. - Paszkál

El lehet innen menni!

Két nappal ezelőtt lesújtó képet tárt elénk egy akadémiai kutatás. A fiatalok egyharmada szándékozik csak itthon dolgozni. Megkerestük az illetékes minisztériumot, de nekik fontosabb dolguk is van, minthogy ezzel foglalkozzanak.
2010. szeptember 16. csütörtök 15:01 - Forján-Vass Máté
Magyaország 2025
Magyarország 2025 címmel indult egy akadémiai kutatás. A célja az volt, hogy felmérje, milyen lesz a magyar társadalom tizenöt év múlva.

A kutatás lesujtó képet ad. A jelenlegi középiskolások mindössze egyharmada akar Magyarországon maradni felnőttként. a kutatás arra is rámutat, hogy ennek az egyharmada az EU területét is elhagyná.

A felmérés szerint a fiatalok egyharmada biztos abban, hogy elmegy. A második egyharmada viszont bizonytalan.

A kormányzatnak elvileg nagy felelősége van abban, hogy a potenciális munkavállalókat itthon tartsa. Kérdés, hogy a kezükben levő eszközökkel élnek-e?
A jelenlegi középiskolások kétharmada külföldön szeretne dolgozni. Ezt tárta elénk a Magyarország 2025 elnevezésű akadémiai kutatás. A középiskolások egyharmada biztos benne, hogy külföldön fog letelepedni. Az nagyobb baj, hogy a megkérdezettek mindössze egyharmada akar felnőttként itthon élni. A kivándorolni szándékozók egyharmada még az Európai Uniót is elhagyná.

Az eredmény azt mutatja, komoly feladat elé néz a Nemzetgazdasági Minisztérium. Legfőképp a foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Czomba Sándor. Annyi választ kaptunk a megkeresésünkre, hogy az államtitkár úr túl elfoglalt, hogy válaszoljon. És más sem reagált a minisztériumból.

Miért is?

Nyílván azért, mert ez nem fontos. Nem fontos, hogy a jövőben mennyivel csökken a munkavállalók száma. Nem fontos a probléma annyira, hogy időt szakítsanak rá. De lehet, hogy nekik ez nem is probléma…

Végül is kit érdekel, ki fogja itthon kitermelni a nyugdíjakra a forrást? Megemelik a nyugdíjkorhatárt, és ezzel elintézettnek vehetjük az ügyet. Esetleg halálakor nyugdíjba mehet az ember. De lehet, hogy még akkor sem.

Kit érdekel, hogy hová mennek azok, akiknek a taníttatása több milliókba kerül? Zavar az valakit, hogy az adójából felnevelt, taníttatott emberek nem térítik meg a társadalomnak a kifizetett pénzt? Talán, ha néha hazajönnek és vásárolnak, majd bejön egy kis valuta. Ezt úgy is szeretik a gazdasági szakemberek.

Kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak majd ahhoz, ha a Fidelitas kétharmada is kimegy külföldre? Bár így nem kell feltörekvő tehetségekkel megküzdeni a pozíciókért.

Eleve kevesebben

Fogy a lakosság? Ez sem baj. Ha lesz elég hely, majd több kínai jön ide. Esetleg más országokból is többen idevetődnek. Mindig is hittem abban, hogy fontos a sokszínűség.

De nem biztos, hogy nincs egyéb oka is, hogy nem akarnak semmit sem tenni. A jelenlegi támogatottság nagyon is kedvez a kormánynak. Viszont új emberekkel változik a helyzet. A fiataloknál nem divat sosem a fő irány követése. Szeretik a különbözőséget. Ez pedig inkább a Jobbiknak és az LMP-nek kedvezne.

Holott...!

A Fidesz számos jelszót mondott a munkavállalással kapcsolatban. Ilyen az új munkahelyek teremtése. Már csak az a kérdés kinek? Bár talán mégis jobb, ha hagyják, hogy kimenjenek külföldre a fiatalok. Akkor nem kell betartani ezt az ígértet. Sőt, ha kellő mennyiségben mennek ki, még azt is elmondhatják, hogy csökkentették a hazai munkanélküliséget. Úgy tűnik nekik tiszta politikai haszon, ha nem is foglalkoznak ezzel.

Megígérték, hogy mindenben más lesz. De úgy látszik valamit még is megtartottak a régi szlogenekből: „El lehet innen menni!” De talán még egy dolgot hozzátehetnénk: „Az Európai Unión kívül is van élet!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását