2024. május 17. - Paszkál

Abbász: nem folytatjuk a tárgyalást Izraellel

"Egyetlen nappal" sem hajlandó tovább folytatni a béketárgyalásokat Mahmúd Abbász palesztin elnök, ha Izrael nem hosszabbítja meg a telepeslakások építésének tilalmát a megszállt palesztin területeken.
2010. szeptember 20. hétfő 16:14 - HírExtra
"A tárgyalások folytatódnak, amíg a telepbővítés befagyasztása érvényben marad, ellenkező esetben egyetlen nappal sem tárgyalok tovább" - mondta Abbász francia újságíróknak útban New Yorkba, ahol az ENSZ-Közgyűlés ülésszakán beszédet fog mondani.

Abbász kijelentette, hogy támogatja a ciszjordániai telepbővítési moratórium szeptember 26-án lejáró hatályának egy-két hónappal történő meghosszabbítását, mivel elképzelhetőnek tartja, hogy megállapodásra jutnak a palesztin állam végleges státusával kapcsolatos összes kérdésben.

"Ha a telepes lakások építése nem folytatódik, és Izrael tanúbizonyságot tesz jó szándékáról... megállapodhatunk a határokról és a biztonságról, a többi kérdésben pedig, úgy mint Jeruzsálem státusa, a vízmegosztás és a telepítés, módszeresen folytathatjuk az tárgyalásokat és juthatunk egyezségre" - tette hozzá. Az amerikai nyomás és a folyamatos palesztin figyelmeztetések dacára Izrael nem hajlandó meghosszabbítani a moratóriumot. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap kijelentette, hogy Izrael álláspontja nem változott, a telepek bővítése és építése folytatódik.

Azzal az izraeli követeléssel kapcsolatban, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt "zsidó államnak", Abbász rámutatott, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) már elismerte "Izrael Államot". "Izraelnek jogában áll olyan néven neveztetnie magát, ahogy akarja, de már elismertük Izrael Államot.

Az ENSZ 181-es számú határozata kimondja, hogy létre kell hozni a független zsidó és palesztin államot Jeruzsálemmel, mint nemzetközi fővárossal" - emlékeztetett. A palesztin vezető leszögezte, hogy az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok sorsáról is megállapodást kell kötni. Kiemelte, hogy a foglyok szabadon bocsátása nem vitatéma, egyetlen palesztin sem maradhat izraeli börtönökben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását