2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kedvtelésből öltek amerikai katonák?

Találomra és szórakozásból gyilkoltak afgán civileket amerikai katonák - jelentette a The Washington Post.
2010. szeptember 20. hétfő 07:00 - HírExtra
Öt katonát azzal vádol az amerikai hadsereg, hogy január 15. és május között több alkalommal, ok nélkül tüzet nyitottak afgán civilekre, s három emberrel végeztek. A vádirat szerint a katonák holttesteket daraboltak fel és fényképeztek, valamint maguknál tartottak egy koponyát és emberi csontokat. Hét másik katona ellen azért indult eljárás, mert meg akarták akadályozni a nyomozást és fizikailag bántalmazták társukat, aki feljelentést tett.

A feltételezett bűncselekményeket a 2. gyalogsági hadosztály 5. Stryker (gépesített könnyűlövész) dandárjának egyik szakasza követte el.

Miután a fiától értesült a gyilkosságokról, a szakasz egyik katonájának apja megpróbálta értesíteni az alakulat parancsnokságát, de a bejelentése valahol "elakadt". A csoport végül egy véletlennek köszönhetően bukott le.

A katonai rendészet nem a gyilkosságok, hanem hasisfogyasztás gyanúja miatt nyomozott a szakasznál. Az egyik katona vallott, amiért társai kegyetlenül megverték. A sértett azonban másodszor is a rendészek elé állt és most már a gyilkosságokról is beszámolt.

A gyilkosságokat Kandahár tartományban követték el. Az egyik áldozat a lap szerint egy mullah volt. A tettesek egy kézigránátot felrobbantva az a látszatot keltették, hogy megtámadták őket, majd tüzet nyitottak a kiszemelt áldozatra.

Az üggyel kapcsolatban az első, tárgyalás előtti kihallgatást még az ősz folyamán megtartják a Washington állambeli Lewis-McChord támaszponton. Szakértők szerint az eljárás - és különösképp a gyilkosságok nyomán készült fotók publikálása - várhatóan nagy felháborodást vált majd ki Afganisztánban.

A gyilkosságokat állítólag Calvin M. Gibbs 25 éves törzsőrmester kezdeményezte, aki saját elmondása szerint már Irakban is gyilkolt civileket és ezt büntetlenül megúszta - írta a The Washington Post.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását