2024. május 18. - Erik, Alexandra

USA támogatja Szerbiát

Támogatásáról biztosította az amerikai külügyminiszter keddi belgrádi tárgyalásai után Szerbia európai integrációs törekvéseit. Hillary Clinton délután érkezett a szerb fővárosba.
2010. október 13. szerda 07:04 - HírExtra
Belgrádban több mint egy órát tárgyalt - részben négyszemközt - Boris Tadic elnökkel. A megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Hillary Clinton kijelentette, hogy "a térségben egyetlen más állam sem tett annyi erőfeszítést, mint Szerbia, hogy közelebb kerüljön Európához". "Meggyőződésünk, hogy Szerbia nemcsak az EU tagjává válhat, hanem vezető ország is lehet Európában" - toldotta meg.

Tadic az amerikai vendégével közös sajtótájékoztatón ismét megígérte, hogy Szerbia teljesíteni fogja a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) szembeni kötelezettségeit. Azt mondta, Belgrád mindent megtesz azért, hogy elfogják a még szabadlábon lévő két háborús bűnöst, Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnokot és Goran Hadzicot, a horvátországi szerbek egykori vezetőjét.

Clinton úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok értékeli az NT-vel való együttműködés terén kifejtett szerb erőfeszítéseket.

Az amerikai külügyminiszter belgrádi útját megelőzően a szerbiai sajtó szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy Belgrád többek között azt várja a látogatástól, az Egyesült Államok nyomást gyakorol Hollandiára, hogy a nyugat-európai ország a még szabadlábon lévő szerb háborús bűnösök miatt ne emeljen vétót a szerb EU-csatlakozási folyamat következő apró lépése ellen.

Brüsszelben a hónap végén döntenek arról, továbbítsák-e a szerb csatlakozási kérelmet az Európai Bizottsághoz. A holland külügyi bizottság - amely a múlt héten meghallgatta az ügyben Stefan Füle bővítési biztost és Serge Brammertzet, a hágai törvényszék főügyészét - szerdán dönt arról, mit javasol a kormánynak, vétózzon-e a brüsszeli szavazáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását