2024. május 17. - Paszkál

Mi lesz Harry herceg "dokudrámájával"?

A brit vezérkari főnök személyesen próbálja elejét venni, hogy a Channel 4 kereskedelmi tévécsatorna a héten bemutassa "dokudrámáját" Harry hercegnek, a brit uralkodó unokájának "tálib fogságáról".
2010. október 19. kedd 20:02 - HírExtra
A csütörtök estére műsorra tűzött, stratégiai elemzőket is megszólaltató, félig dokumentumjellegű, félig dramatizált film sztorija szerint Harry - aki a brit hadsereg aktív szolgálatot teljesítő hadnagya, és valóban megjárta az afganisztáni tűzvonalat - ismét Afganisztánban szolgál, ám helikoptere lezuhan, őt pedig a tálib lázadók fogságba ejtik.

A "Harry herceg elfogása" című másfél órás tévéfilmben szakértők vázolják annak forgatókönyvét, hogy valószínűleg milyen eseményláncolat zajlana le Harry afganisztáni foglyul ejtése esetén.
A jelenetek között szerepel imitált kivégzés - Harryvel közlik, hogy eljött halálának pillanata, a tálibok egyike egy töltetlen puskát tart a herceg arcához, majd meghúzza a ravaszt -, emellett fogvatartói Harryt hagyományos helyi ruházatban kamera elé állítják, és felolvastatnak vele egy közleményt az al-Kaida terrorhálózat nevében.

A tálibok propagandavideóján a herceg kijelenti, hogy minden nyugati katonának el kell hagynia Afganisztánt, ellenkező esetben őt lefejezik.

A történet azzal zárul, hogy Harry vakmerő módon megszökik, és végül a pakisztáni hírszerzés tisztjei mentik ki az országból.

A filmnek azonban hetek óta komoly - és rendkívül kedvezőtlen - előzetes visszhangja van brit politikai, katonai és udvari körökben, és most Sir Jock Stirrup légi marsall, a brit fegyveres erők egyesített vezérkarának főnöke személyesen is lépett az ügyben.

A Daily Mail, az egyik legtekintélyesebb konzervatív brit tömeglap kedden idézett forrásai szerint Sir Jock levelet intézett a Channel 4 elnökéhez, akitől kérte a film levételét a műsorról. A brit haderő legfőbb katonai vezetője szerint az alkotás bemutatása az afganisztáni hadszíntéren szolgálók morálját gyengítené és a biztonsági helyzetet is rontaná.

A lap értesülése szerint a légi marsall személyes fellépését teljes mértékben támogatja a Clarence House, Harry hercegnek és édesapjának, Károly trónörökösnek a hivatala.
A Channel 4 azonban egyelőre nem tágít szándékától, és a dokudráma bemutatása továbbra is szerepel a csütörtöki műsortervben.

A filmet a brit hadsereg illetékesei már korábban is komoly bírálattal illették, azzal érvelve, hogy a megszólaló szakértők mélységében elemzik a hasonló esetekben várható kormányzati és titkosszolgálati reakciókat, és ez komoly előnyhöz juttathatja a terroristákat bármely jövőbeni túszejtés esetén.

Harry - Károly herceg és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki édesapja és bátyja, Vilmos trónörökös után a harmadik a trónutódlási sorban - három évvel ezelőtt tényleges frontszolgálatot teljesített Afganisztánban, ahol az első vonalban hajtott végre veszélyes feladatokat. Mindazonáltal idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.

Harry már többször közölte, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni hadszíntérre, ám ennek engedélyezéséről még nincs hivatalos döntés.

Mindeközben Harry bátyja, Vilmos herceg is jelezte, hogy szintén szeretne részt venni az afganisztáni hadműveletekben. A Sky 1 televíziónak adott nyilatkozatában a brit trón várományosa - a brit királyi légierő kiképzett és aktív állományú helikopterpilótája - kijelentette: vannak ugyan "valamelyest érthető" érvek amellett, hogy miért ne teljesíthetne szolgálatot Afganisztánban, de ezeket "alaposan felfújták", és ő tényleg elszántan törekszik az afgán frontszolgálatra.
A brit hadsereg vezetése a nyilvánvaló biztonsági kockázatokat mérlegelve eddig hallani sem akart Vilmos afganisztáni bevetésének engedélyezéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását