2024. május 17. - Paszkál

EU: Magyarország jót fog tenni a tagállamoknak

Magyarország azt tekinti feladatának, hogy a jövő év elejétől esedékes soros európai uniós (EU) elnöki tisztsége alatt jól kiszolgálja a tagállamokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szlovén kollégájával, Borut Pahorral szerdán Ljubljanában folytatott megbeszélését követően, kettejük közös sajtóértekezletén.
2010. október 20. szerda 16:39 - HírExtra
Orbán Viktor rövid munkalátogatásán a két kormányfő többek között áttekintette a szlovén EU-elnökségi tapasztalatokat, s a magyar felkészülést. Szlovénia 2008 első felében látta el a soros EU-elnöki teendőket, elsőként a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott tíz új tagország közül.A leginkább nyugatosodott volt jugoszláv utódállam az előző évben az eurót is bevezette. Folytatódnak a közös magyar-szlovén kormányülések.

Pahor elmondta, hogy a következő ilyen ülést a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség után, Szlovéniában rendezik meg.

A szociáldemokrata Pahor és Orbán Viktor egyaránt hangsúlyozta, együttműködésüket nem zavarja, hogy különböző európai politikai pártcsaládhoz tartoznak. "Már barátok vagyunk" - hangoztatta Pahor. A két politikus tegeződve beszélt a sajtóértekezleten.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök azt javasolta Orbán Viktor magyar kormányfőnek, hogy a jövő évi magyar EU-elnökség kiemelten kezelje a Nyugat-Balkán térségét. Pahor a kettejük szerdai ljubljanai megbeszélését követő közös sajtóértekezleten elmondta, hogy két témát javasolt a magyar EU-elnökségnek, ezek egyike a Nyugat-Balkán kiemelt kezelése. Orbán Viktor közölte: "megértette és tisztelettel tudomásul vette", hogy Szlovénia szerint Horvátország és Szerbia kérdését kiemelten kell kezelni a magyar EU-elnökség alatt. Hangsúlyozta: Magyarország és Szlovénia határos a délszláv térséggel, ezért Horvátország és Szerbia dolgai sokkal fontosabbak számukra, mint bármely más uniós tagállam számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását