2024. május 18. - Erik, Alexandra

A filmfesztiválon tiltakonzak a megszorítások ellen

A csütörtök este kezdődő Római Filmfesztiválon demonstrációt terveznek olasz művészek: kilátásba helyezték a filmsztárok felvonulására szolgáló vörös szőnyeg elfoglalását, hogy tiltakozzanak a Berlusconi-kormány kulturális életet sújtó költségvetési megszorításai és az illetékes minisztérium politikája ellen.
2010. október 28. csütörtök 13:09 - HírExtra
A színészeket, producereket, forgatókönyvírókat tömörítő CentoAutori nevű egyesület nem csak több pénzt, hosszú távú kulturális politikát is követel a római minisztériumtól.

"A miniszterelnök Silvio Berlusconit segítő törvények után az olasz filmgyártást is hasonlóképpen segítsék!" - követelte Andrea Purgatori forgatókönyvíró az itáliai színházi és mozivilág dolgozóinak a római Eliseo színházban tartott nagygyűlésén. Az ágazat mintegy 250 ezer dolgozóját képviselő CantoAutori mozgalom a fővárosban először a Casa del Cinema moziházat foglalta el, de szavát a november 4-ig tartó római fesztiválon is hallatni akarja.

A CentoAutori - amelynek számos neves tagja van, többek között Bernardo Bertolucci filmrendező - az olasz kulturális élet minden terét sújtó költségvetési megszorítások ellen akar tiltakozni.

Az illetékes minisztérium politikája a gazdasági válságnál is károsabbnak bizonyult - emelte ki Stefano Rullo, a szervezet elnöke.

A fesztivál botrányos nyitásának elkerülésére Sandro Bondi kulturális miniszter az utolsó pillanatban ígéretet tett arra, hogy mégsem szünteti be az olasz filmgyártást eddig támogató mozialapot. A korábbi tervekkel ellentétben további három évvel meghosszabbította az ágazatban dolgozók jövedelem-kiegészítő támogatását is.

A kulturális tárca ellen tüntetnek a fesztivál megnyitásával egy időben sztrájkoló római mozik.
A Római Filmfesztivált csütörtökön Martin Scorsese nyitja meg, aki legújabb, Gengszterkorzó (Boardwalk Empire) című filmjét mutatja be. A vörös szőnyegen felvonul majd többek között Keira Knightly, Julianne Moore, Eva Mendes és Fanny Ardant.

A fesztivált csütörtökön a versenyprogramban induló, Last Night (Múlt éjjel) című filmdráma bemutatásával nyitják meg. A több mint száz filmet bemutató vetítéssorozatban 16 versenyfilm szerepel, amelyek az arany Marcus Aurelius szobor fődíjért versenyeznek.
A fesztivál zsűrijének elnöke idén Sergio Castellito olasz színész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását