2024. május 18. - Erik, Alexandra

MTA: három kutatónőt tüntettek ki

Nyolcadik alkalommal adták át a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj díjait három tehetséges női kutatónak a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) csütörtökön.
2010. október 28. csütörtök 20:24 - HírExtra
Ádám Veronika akadémikus vezetésével a szakmai zsűri több mint száz beérkezett pályamű közül a beadott pályázatok alapján választotta ki azt a három kutatót, akik átvehették az összesen tizenegyezer eurós ösztöndíjakat - olvasható a szervezők által az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Sándor Katalin farmakológus a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedéseket vizsgálja: a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin), és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik.

Kutasi Kinga fizikus a chipgyártásban, a sebgyógyászatban és a sterilizálásban is fontos szerepet játszó jelenségekkel, a gázkisülésekben végbemenő folyamatokkal foglalkozik. Fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszerfertőtlenítő) módszer kifejlesztésével.

Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja, azok genetikai hátterének megismerésével foglalkozik. Kutatási eredményei a jövőben új terápiás lehetőségek alapjai lehetnek.

A kutatói ösztöndíjprogramot Magyarországon először nyolc éve hirdették meg az MTA fővédnökletével. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan fiatal (30, 35 és 45 év alatti) tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék - támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé. Az elmúlt nyolc évben 25 magyar kutató részesült az elismerésben, a vállalat eddig közel százezer eurót osztott szét közöttük. A fiatal díjazottak a kapott pénzösszeget bármire szabadon felhasználhatják, akár a kutatásaik továbbvitelére, akár a magánéletük és a kutatói karrierjük összehangolására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását