2024. május 19. - Ivó, Milán

Bemutatták az őrizetbe vett német újságírókat

Bemutatták az iráni televízióban azt a két német újságírót, akik októberben vettek őrizetbe az iszlám köztársaságban, amikor interjút készítettek a megkövezés által halálra ítélt iráni nő fiával.
2010. november 16. kedd 12:08 - HírExtra
A hétfő esti adásban a két németet külön-külön mutatták, hangjukat elnyomta a perzsa nyelvű tolmácsolás, amely szerint azt mondták: egy Németországban élő iráni nő, Mina Ahadi, a megkövezés elleni nemzetközi bizottság alapítója "használta ki" őket.

Azért küldte őket Iránba, hogy kutakodjanak a házasságtörés és férje meggyilkolásában való bűnrészesség vádja alapján elítélt Szakine Mohammadi-Astiani ügyében. A 43 éves családanya elítélése óriási felháborodást váltott ki szerte a világon annak ellenére, hogy a teheráni hatóságok bizonygatták: az ítélet végrehajtását felfüggesztették, és azt újravizsgálják.

Az egyik német a tolmácsolás szerint azt mondta: "nem tudtam semmit az ügyről, Ahadi asszony viszont nagyon is tájékozott volt, és azért küldött Iránba, hogy letartóztatásom növelje hírnevét". Társa elismerte, hogy hibát követett el, és ő is azt hangsúlyozta: tudatlansága miatt lett Ahadi áldozata.

A két németet október 10-én az északnyugat-iráni Tabrizban vették őrizetbe, amikor Astani fia, a 22 éves Szadzsad nyilatkozott nekik. Iráni ügyészi szervek szerint azzal követtek el törvénysértést, hogy sajtóakkreditáció nélkül készítettek interjút, és olyan dokumentumuk sem volt, amellyel igazolhatták volna, hogy hivatásos újságírók.

A német diplomácia minden követ megmozgat szabadon engedésük érdekében, de az iráni külügyminisztérium többször is leszögezte: a két német esete az igazságügyhöz tartozik. Az iráni hatóságok személyazonosságukat sem fedték fel. A Der Spiegel hetilap szerint a Springer médiacsoport megbízásából utaztak Iránba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását