2024. május 16. - Mózes, Botond

Összehangolnák a NATO és az orosz rakétavédemet

Rasmussen: "oszthatatlan" a NATO és Oroszország biztonsága.
2010. november 20. szombat 20:17 - HírExtra
A NATO és Oroszország biztonsága "oszthatatlan" - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet főtitkára szombaton Lisszabonban, a NATO-Oroszország Tanács csúcsszintű ülésének kezdetén.

 A lisszaboni NATO-csúcsértekezlet második napján a 28 tagország állam-, illetve kormányfője először találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel ilyen keretek közt azóta, hogy a 2008 augusztusi orosz-grúz háború lehűtötte a kapcsolatokat. A NATO a mostani tanácsülésen felajánlja Oroszországnak, hogy közösen vizsgálják meg, miként lehet és célszerű együttműködést teremteni a NATO létrehozandó európai rakétavédelmi rendszere és az orosz rakétavédelem között.

Rasmussen azt is elmondta: előrelépés történt azoknak a NATO-kéréseknek az ügyében, amelyek az Afganisztánnal kapcsolatos orosz támogatás erősítését célozzák.

A NATO azt követően sem hagy fel Afganisztán támogatásával, hogy a biztonságért való felelősségvállalást a tervek szerint 2014-ig fokozatosan átadják az afgán hatóságoknak - mondta Rasmussen.

Mint kijelentette: arra számít, hogy 2014 után nem lesz szükség a nemzetközi biztonsági erő harcoló alakulatainak Afganisztánban történő szerepvállalására. A főtitkár ennek kapcsán beszámolt arról, hogy a tagállamok vezetői jóváhagyták a 130 ezer fős nemzetközi erő kivonásának stratégiáját. Hangsúlyozta, hogy Afganisztán támogatása 2014 után is folytatódik.A szövetség vezetője, hogy a csúcstalálkozóra meghívott Hamid Karzai afgán elnökkel megállapodást írt alá a NATO és Afganisztán közötti hosszú távú partnerségről.

Az afgán elnök lisszaboni sajtóértekezletén azt állította: a csúcstalálkozón felvetette azokat a problémákat, amelyek - mint fogalmazott - az amerikai erők afganisztáni szerepvállalásából adódtak. Reményét fejezte ki, hogy ezek a nehézségek a jövőben megszűnnek.

Hamid Karzai a napokban egy lapinterjúban azt kérte, hogy az amerikai csapatok kevésbé láthatóan és visszafogott intenzitással végezzék hadműveleteiket az országban. Kijelentését David Petraeus tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő főparancsnoka megütközéssel fogadta. Karzai most azt állította, hogy a csúcsértekezleten hozott intézkedések segíthetnek a szóban forgó problémák leküzdésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását