2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bizalmi szavazás lesz a szlovákoknál?

A szlovák miniszterelnök-helyettes nem zárja ki, hogy a főügyészválasztás újabb fordulóját a koalíció esetleg összekapcsolja a kormány iránti bizalmi szavazással.
2010. december 4. szombat 21:15 - HírExtra
Ján Figel kormányfő-helyettes a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) tisztújító kongresszusán szólt erről szombaton Pozsonyban. A tanácskozáson Figelt újra pártelnökükké választották a szlovák kereszténydemokraták.

A politikus úgy vélte: ha a koalíciónak ezúttal sem sikerülne a főügyész megválasztása, stabilitása és összetartozása a jövőben megkérdőjelezhető lenne. A szlovák parlamentnek csütörtökön harmadik nekifutásra sem sikerült megválasztania az ország új főügyészét. Ennek legfőbb oka, hogy a koalíció nem egységes az ügyben.

Dobroslav Trnka, a jelenlegi főügyész, az ellenzék jelöltje a titkos szavazás során egy szavazattal többet kapott, mint Jozef Centés, a kormányzó koalíció közös jelöltje.

Iveta Radicová miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy lemond, ha újra Trnka lesz a főügyész. Ezt a kijelentését a kormányfő a szombati Új Szóban közölt interjújában megerősítette.

Szlovákia főügyészének megválasztása már hetek óta húzódik. Az első sikertelen választás előtt a koalíció nem tudott közös jelöltet állítani, mivel az SDKU nem értett egyet a KDH, a Híd és az SaS jelöltjével, Eva Misíkovával. Később az SDKU egyik képviselője Trnkát javasolta megválasztani.

Az újabb egyeztetések után a koalíció végül is Jozef Centést jelölte főügyésznek. Ellenfele Dobroslav Trnka jelenlegi főügyész lett, aki Mojmír Mamojka, az ellenzéki Smer képviselőjének javaslatára lett jelölt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását