2024. május 17. - Paszkál

A pozsonyi Sme Orbánnal foglalkozik

"Kiabálás nélkül, megoldások nélkül" címmel közöl jegyzetet Orbán Viktor jövő heti látogatásával kapcsolatban a Sme című pozsonyi liberális napilap szerdán.
2010. december 8. szerda 10:50 - HírExtra
Az újság szerint Orbán Viktornak kétségtelenül jobb a fellépése, mint Robert Ficonak, jobb szónok és jobban ügyel arra, milyen képet alkot róla a közvélemény, mint a volt szlovák kormányfő. Ennek alapján valószínű, hogy a pozsonyi tárgyalásai utáni sajtóértekezlet nem lesz olyan, amilyen a tavaly szeptemberi szécsényi Bajnai-Fico miniszterelnöki találkozó utáni sajtóértekezlet volt. Az akkori szlovák miniszterelnök mint egy haragos piaci kofa kiabált magyar partnerére, aki csak a jó együttműködésről és a jó szomszédságról szóló frázisokkal volt képes válaszolni.

"Egyelőre azonban nincs sok ok arra számítani, hogy ami a tartalmat illeti, olyan jelentős különbség lenne a tavalyi Szécsény és a jövő heti Pozsony között. Csak szerepcsere történik: Orbán Fico szerepébe, Iveta Radicová pedig Bajnai Gordon szerepébe kerül" - jegyzi meg a szerző.

Peter Morvay szerint erre vall Radicová interjúja is a szombati Új Szóban, amelyben a szlovák kormányfő jelezte: csak arról akar Orbánnal tárgyalni, amiben meg tudnak egyezni, a többit a vegyes bizottságokra hagyja . "Az egyik probléma azonban az, hogy a válság megoldásával kapcsolatosan Orbán és a nyugati államok elképzelései között, hatalmas, mondhatni civilizációs eltérés van" - véli a szerző.

Azt állítja: Szlovákiának természetesen együtt kell működnie szomszédjával mindenben, amiben csak lehetséges. Vigyáznia kellene azonban arra, hogy a világ közvéleményének szemében "ne kerüljön ugyanabba a zsákba", mint amelyben a magyar kormány van, amelynek módszereit a Financial Timesben közölt nyílt levélben az angol, a holland és a svéd költségvetési tanács vezetői is bírálják.

"A másik probléma az, hogy a vegyes bizottságok önmagukban semmit sem oldanak meg, s Radicovának ezért arról is tárgyalnia kell Orbánnal egyszer, amiben nem értenek egyet, például a külföldi magyarok magyarországi választójoga. Nyilvánvaló, hogy Orbánnak ebben a dologban nincs miért meghátrálnia, s Radicová nem is sejti, mit tegyen ezzel" - zárja írását a Sme.
(http://komentare.sme.sk/c/5673812/radicova-a-orban-bez-kriku-bez -rieseni.html)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását