2024. május 18. - Erik, Alexandra

Letették az Alapkövet

Elhelyezték a Varázshegy-Életmúzeum alapkövét a Fővárosi Állat- és Növénykert Nagysziklájában.
2010. december 9. csütörtök 08:06 - HírExtra
A beruházás teljes költsége meghaladja a nettó 1228 millió forintot, amelyhez az állatkert 135 millió, a Fővárosi Önkormányzat 200 millió forintos önerőt biztosít, az Európai Uniós támogatás 896 millió - tájékoztatott Persányi Miklós főigazgató az eseményen szerdán Budapesten. A több mint 3 ezer négyzetméteres kiállító- és rendezvénytér három szinten 17 kiállítótérre tagolódik, amiből három interaktív kiállítótérként és rendezvénytérként egyaránt működik majd. Van olyan tér, ahol életnagyságban megmintázott óriási lények is elférnek, ez lesz az Óriások csarnoka, de akad olyan is, ahova egy óvodáscsoport tud csak bekucorodni.

A kiállítás a földi élet különleges létformáinak, az élet fejlődésének, gazdagságának, összetettségének látványos bemutatását tűzte ki célul. A látogató találkozhat a többi között 20 méteres bálnával, benyúlhat egy Tyrannosaurus rex szájába, jégkorszaki időutazáson vehet részt, megtapasztalhatja, hogyan hallanak a denevérek, és szembesülhet az ősi emberfélékkel is. Az érdeklődőket interaktív és kalandos játékok, lepkeröpde, magyarországi emberősök szobrai, állatok modelljei várják, de tudományos-ismeretterjesztő térhatású filmek, kísérletek, ökológiai jelenségek bemutatói és "időgép" szimulátor is színesíti a programokat. A teljes beruházás 2012 elején zárul.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az intézményt a magyar tudomány és kultúra egyik legértékesebb pontjaként említette, hozzátéve, hogy a kultúrának méltó környezetre, jól használható és esztétikus közösségi terekre van szüksége, ahol az emberek kikapcsolódhatnak, a családi és baráti kötelékek megerősödhetnek. Véleménye szerint a Varázshegy olyan kiállítás lesz, amely egész Európának a dicsőségére válik.

A Varázshegy projektben már elkészült a régi Bölény- és Zsiráfház műemléki rekonstrukciója az eredeti Kós Károly–Zrumetzky Dezső féle tervek alapján, majd októberben megkezdődött a komplex kiállítási és rendezvénytér kialakítása a 34 méter magas Nagysziklában.

Az eseményen részt vevők időkapszulát is elhelyeztek 5,5 méter mélyen, a dobozban állatkerti anyagok, a többi között alapító okirat, jegyek, szórólapok, forgalomban lévő pénzérmék és a Varázshegy projekt leírása került. A Nagysziklát az Emberszabásúházzal összekötő folyosón kapott helyet az a bölényábrázolás, amely az 1963-ban épült Bölényház oldalán volt látható. A közel 15 m2-es sgraffitót (díszítő eljárás, melyben egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok felső rétegét precízen visszakaparják, kikarcolják, ami által előtűnik a mélyebben fekvő réteg színe) Hernádi György festő-restaurátorművész készítette el újra.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Csukás István Kossuth díjas író-költő is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását