2024. május 18. - Erik, Alexandra

Óvadék ellenében szabadon engedik a WikiLeaks atyját

Helyben hagyta a londoni felsőbíróság Julian Assange-nak, az amerikai diplomáciai sürgönyöket ezrével kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítójának szabadlábra helyezését óvadék ellenében.
2010. december 16. csütörtök 17:10 - HírExtra
A 39 éves ausztrál állampolgárt a svéd hatóságok kérésére, szexuális bűncselekmények gyanújával a múlt héten vették őrizetbe Nagy-Britanniában, és jóllehet két napja egy alsó fokú londoni bíróság - szigorú feltételekkel és nagy összegű óvadék ellenében - már megszüntette őrizetét, egyelőre nem helyezték szabadlábra, mivel a végzés ellen a svéd vádhatóság fellebbezéssel élt. A fellebbezést azonban csütörtökön a másodfokon eljáró londoni felsőbíróság elvetette.

A westminsteri magisztrátusi törvényszék, amely első fokon járt el az ügyben, a hét elején hozott végzést Assange őrizetének megszüntetéséről, ám ehhez 200 ezer font készpénzóvadék és további 40 ezer font biztosíték - vagyis összesen 80 millió forintnak megfelelő összeg - letétbe helyezését rendelte el.

Miután Assange szabadlábra kerül, akkor is komoly korlátozásoknak kell majd alávetnie magát: a nap meghatározott szakában kijelölt lakhelyén kell tartózkodnia, elektronikus helymeghatározó készüléket kell viselnie, hetente egyszer jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, és útlevelét sem kapja vissza.

Assange ügyvédje, Mark Stephens azt mondta, hogy a WikiLeaks-alapító szabadlábra helyezése elleni fellebbezés a svéd hatóságok "folyamatos vendettájának" része. Stephens szerint Assange-t a formalitások elintézése után jó eséllyel még csütörtökön, "legrosszabb esetben" pénteken elengedik.

Az ügyet nehezíti, hogy az első fokon eljáró westminsteri bíróság a 200 ezer fontban meghatározott óvadékot készpénzben rendelte letétbe helyezni, és ezt - noha az összeget a WikiLeaks vezetőjét támogató közéleti személyiségek összeadták - a csütörtöki felsőbírósági döntés nyomán most még fizikai valójában össze kell szedni. Késedelmet okozhat, hogy a brit bankbiztonsági előírások miatt ekkora pénzmennyiség felvétele egy összegben meglehetősen nehéz.

Assange támogatói között van az emberi jogi aktivistaként tevékenykedő Bianca Jagger, a Rolling Stones frontemberének, Sir Mick Jaggernek az első felesége, valamint Ken Loach brit filmrendező és John Pilger közismert ausztrál publicista, egykori haditudósító, az amerikai külpolitika különösen éles hangú bírálója.

A WikiLeaks alapítójának szabadságáért kampányolók szerint az Assange elleni eljárás valójában politikai indíttatású, miután a portál több ezer titkos - esetenként meglehetősen kényes tartalmú - amerikai diplomáciai feljegyzést és jelentést szivárogtatott ki az elmúlt hetekben.

Assange tagadja, hogy svédországi tartózkodása idején elkövette volna a terhére rótt szexuális bűncselekményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását