2024. május 19. - Ivó, Milán

Meddig fog emelkedni a benzin ára?

Lassan már nem telik el hét anélkül, hogy ne emelnék a benzin árát. Vajon meddig mehet ez így tovább? A négyszáz forintos álomhatár a cél? Vagy, hogy az emberek elkeseredettségükben fölgyújtsák az első benzinkutat?
2010. december 18. szombat 17:49 - Tóbiás Gábor
Pedig könnyen orvosolni lehetne ezt a problémát. A kormánynak egyszerűen csak az emlékeiben kéne kutakodni egy kicsit.

Ugyanis Szijjártó 2009-ben úgy fogalmazott, hogy az adóemelés helyett " adót kellene csökkenteni. Ezért egy újabb törvényjavaslatot nyújtunk be, amelyben egyrészt kezdeményezzük az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentését ismételten húsz százalékról öt százalékra, illetve azt kezdeményezzük, hogy a kormány javaslatával és szándékával ellentétben a benzin árát terhelő jövedéki adó mértéke az EU-s minimumszintre csökkenjen”.



Itt (lenne) az idő!


Itt lett volna a kiváló alkalom, hogy a kormány forradalmi módon csökkentse a benzint terhelő adót. Ám ezt valamiért mégsem tette meg, helyette inkább különadóval sújtotta többek között az üzemanyag forgalmazó cégeket. (Nem mintha, nagyon sajnálni kéne őket, csak érdemes figyelembe venni ezt a kis pálfordulást a Fidesz részéről.)

Hiszen a benzin árának több mint a felét (55,3 százalékát) az állami adók teszik ki. Erre jön még rá a különadó, csak hogy jó legyen.

Ebből kifolyólag szinte már törvényszerű, hogy dráguljon a benzin. Ha a sorok írója olajmágnás lenne (nem az sajnos), akkor ugyanezt tenné. Természetesen aki rosszul jár, az már megint az istenadta nép. Még akkor is, ha ezentúl direkt nem ül autóba.

Hatalmas közhely, de a gazdaság alapját az olaj adja. Ha még sokáig drágul a benzin, akkor minden drágulni fog. (Mint ahogy ettől függetlenül is drágul minden, ez csak egy újabb érv az áremelések mellet. Jó lenne egyszer már azt megélni, hogy valami olcsóbb lesz.)

Ellenzéki huncutság?

Persze az is lehet, hogy csak ellenzéki képviselőként olyan fontos, hogy csökkenjen a benzin ára. Nemrég a Jobbik is ellenezte a benzin árának növelését, és ugyanúgy emlékeztették a Fideszt, hogy 2010 januárjában az előző kormány alatt újabb jövedéki adóemelés sújtotta a fogyasztókat, amely ellen az akkor még ellenzékben lévő Fidesz tiltakozott, követelve az adóteher csökkentését.

A kormánynak elvileg nincsen megkötve a keze ebben. Bármikor lehetne a benzint terhelő jövedéki adót és/vagy az áfát csökkenteni. Ám valamiért síri csönd honol ebben a témában (is).

Bár azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy hozzátartozik az országimázshoz, hogy a régióban nálunk a legdrágább a benzin. Ezáltal mondjuk lehetne azt kommunikálni, hogy tulajdonképpen egy luxus országban élünk, hiszen mi megtehetjük, hogy akár 360 forintért tankoljunk. Nem úgy, mint azok a sóher osztrákok, akik majd’ 25 forinttal olcsóbban tankolhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

wj
2010. december 18. 19:54
Egyetértek!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását