2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A békefenntartók maradnak az Elefántcsontparton

Az ENSZ Elefántcsontparton állomásozó békefenntartói (UNOCI) nem távoznak az afrikai országból, kitöltik mandátumukat, Laurent Gbagbo köztársasági elnök követelése ellenére - jelentette ki szombaton Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára.
2010. december 19. vasárnap 11:01 - HírExtra
Gbagbónak át kell adnia a hatalmat Alassane Ouattara ellenzéki vezetőnek, aki a múlt hónapban megnyerte a választás második fordulóját - tette hozzá. Az abidjani kormány követelte szombaton, hogy azonnal hagyja el az országot az ENSZ és a francia misszió, és közölte, hogy ellenzi megbízatásuk megújítását. Elefántcsontparton mintegy tízezer kéksisakos ENSZ-katona és rendőr, valamint egy 900 fős francia alakulat állomásozik a 2002-2003-as polgárháború lezárása óta.

Az ENSZ-erők mandátuma december 20-án jár le.

Laurent Gbagbo a nemzetközi szervezetek szerint elvesztette a novemberi elnökválasztást, de nem hajlandó átadni a hatalmat győztes riválisának, aki ennek ellenére megalakította saját kormányát, és élvezi az ENSZ, az EU és az Afrikai Unió támogatását. Gbagbónak pénteken menedéket kínáltak fel egy afrikai országban, de nem fogadta el.

Az elnök szerint az ENSZ-erők és a franciák "súlyosan beavatkoztak" Elefántcsontpart belügyeibe azzal, hogy ellenfele, Alassane Ouattara mögé álltak, őt pedig a hatalom átadására szólították fel.

A nyugat-afrikai országban zavaros a helyzet a választás óta, s csütörtökön erőszakos összetűzések történtek Abidjanban, ahol mintegy húsz ember életét vesztette. Szombat reggel az ENSZ-erőket is támadás érte: egyenruhás, de maszkot viselő alakok egy gépkocsiból tüzet nyitottak egy járőrre, amely éppen visszatérőben volt a bázisára. A kéksisakosok viszonozták a tüzet, de végül senki sem sérült meg. A támadók elmenekültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását