2024. május 13. - Szervác, Imola

Aggódnak a művészek

Petíciót nyújt be magyar művészek egy csoportja az Európai Bizottsághoz.
2011. január 12. szerda 07:45 - HírExtra
A művészek "aggódva figyelik, milyen mértékben növekszik Magyarországon és Európában a kirekesztés, a kisebbségek elleni agresszió és az intolerancia" - jelentette be kedden Brüsszelben az egyik szervező, Fischer Ádám karmester, a Helsinki Bizottság elnökségének tagja.

A figyelemfelkeltő beadvány társszerzője Schiff András zongoraművész, és aláírói között van Heller Ágnes filozófus, Adorján András fuvolaművész, Komoróczy Géza történész, író, Rajk László építész, Tarr Béla és Jancsó Miklós filmrendezők. Sajtótájékoztatóján Fischer Ádám elmondta, hogy a felhívást valamennyi művész figyelmébe ajánlják.

Hozzátette, hogy az eredeti tervek szerint külföldi művészek is aláírták volna, de a médiatörvénnyel kapcsolatban Magyarországon elhangzott figyelmeztetések hatására végül úgy döntöttek, hogy ők az aláírásuk nélkül támogatják a petíciót. A karmester úgy vélte, a tolerancia és kirekesztés kérdése a legfontosabb az Európai Unió jövőjének szempontjából is.

A petíció szövege szerint "Magyarország mindennapi életében ma egészen ijesztő módon van jelen a romák elleni rasszizmus, a homofóbia és az antiszemitizmus". "Egyre növekszik a kultúra szabadságának korlátozása is, azok szabadságának korlátozása, akik a leghatékonyabban tudnának az ilyen tendenciák ellen fellépni" - áll a szövegben.

Az aláírók szerint "a magyar politikai vezetésnek és a társadalom egészének az EU-elnökség idején fokozott felelőssége, hogy mindenütt Európában, de elsősorban otthon az eddiginél sokkal hatékonyabb módon harcoljon a kirekesztés ellen, és mindent megtegyen Európa közös erkölcsi értékeinek megőrzéséért". "De azt is fontos tudatosítanunk, hogy ezt mi, szabadságszerető és magunkat humanistának valló művészek, polgárok, akik számára az emberi méltóság szent és sérthetetlen, mi ezt a feladatot nem bízhatjuk kizárólag kormányokra" - tették hozzá.

Fischer Ádám elmondta: azt szeretné, ha lépésüket nem támadásnak, hanem jóakaratú kritikának fognák fel. "Mint művész, tudom, hogy az ember nagyon dühbe gurul, amikor rossz kritikát kap, de az első dühbe gurulás után ez segíteni szokott" - fogalmazott az MTI-nek. Bejelentette azt is, hogy a petícióval párhuzamosan a Helsinki Bizottság egy jelentést is készített az intoleranciának a magyar társadalomban tapasztalható jelenségeiről. Ez - mint mondta - az interneten olvasható.

A Magyar Állami Operaház korábbi vezető karmestere hangoztatta: véletlen egybeesés, hogy petíciójuk éppen abban az időpontban készült el, amikor a világ figyelme az új médiatörvényre irányul. Ők ugyanis már korábban elkezdték az előkészítést, emellett a kirekesztés elleni tevékenységüket hosszú távra tervezik. Bejelentette: a tavaly elhunyt német rendező, Christoph Schlingensief emlékének ajánlva nemzetközi hálózatot is terveznek indítani művészek a kirekesztés ellen témában.

Egy erre vonatkozó kérdés kapcsán Fischer Ádám a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy 2006. október 23. után a Helsinki Bizottság az elsők között tiltakozott a rendőrségi túlkapások ellen, és követelte a rendőrök megbüntetését. Peter de Caluwe, a brüsszeli La Monnaie operaház főigazgatója a sajtótájékoztatón a toleranciát a modern társadalom egyik legfontosabb ügyének nevezte. Elmondta, hogy korábban a brüsszeli intézmény együttműködésével, Fischer Ádám részvételével az intolerancia kérdésével foglalkozó rendezvényt terveztek a magyar elnökség idejére, de "a jelenlegi magyar kulturális környezetben" erre nem nyílt lehetőség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását