2024. május 18. - Erik, Alexandra

Varsónak fontos a magyar siker

Lengyelország érdekelt a magyar uniós elnökség sikerében.
2011. január 14. péntek 15:19 - HírExtra
Mikolaj Dowgielewicz - aki Lengyelország képviseletében vett részt a tagállamok Európa-ügyi minisztereinek, illetve államtitkárainak gödöllői, informális találkozóján - elmondta: a két ország között rendkívül szorosak a kapcsolatok, partnerek a visegrádi együttműködésben, és Magyarországtól Lengyelország veszi át az uniós elnökségi stafétabotot. "Ezért is drukkolunk a magyar elnökség sikeréért" - jelentette ki a politikus.

Lengyelország az unió jövőjét illetően három területre helyez különleges hangsúlyt - mondta. Első helyen az EU nyitottságát és ennek keretében a bővítést, illetve a keleti partnerséget említette. Ez utóbbival összefüggésben reményének adott hangot, hogy a májusra tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozó Magyarország számára nagy siker lesz.

Dowgielewicz hangsúlyozta, hogy az energiaellátás ugyancsak rendkívül fontos Lengyelország számára. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az Európai Tanács februári csúcstalálkozóján energiakérdésekben Varsó megítélése szerint alapvetően fontos döntések várhatók. Lengyelország - mint kiemelte - ebben a témában is szorosan együttműködik Magyarországgal, és már hónapok óta konzultálnak egymással.

A lengyel külügyminisztérium államtitkára a harmadik legfontosabb területként a gazdasági kérdéseket említette. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az Európai Unió túlléphessen az euró válságának traumáján. Mint mondta, bízik abban, hogy az unió fejlődésében kedvező időszak következhet, az EU visszatérhet a növekedés útjára.

Az általa említett területekkel kapcsolatban az államtitkár rendkívül fontosnak nevezte a magyar-lengyel együttműködést. Utalt arra, hogy az elnökségi felkészüléssel, az EU előtt álló feladatokkal összefüggésben a két ország hosszabb ideje koordinációt folytat: mindenekelőtt a gazdasági fejlődéssel, illetve az energiaellátással összefüggő kérdéseket emelte ki. Hangsúlyozta azt is, hogy az euróövezet gazdasági nehézségei ellenére az EU-nak demonstrálnia kell nyitottságát, bizonyítania kell, hogy nem zárja be az ajtót a tagjelöltek előtt.

Ezzel összefüggésben az államtitkár kitért a schengeni térség bővítésére, Románia és Bulgária tervezett csatlakozására is. Azt mondta, a csatlakozásnak megvannak az egyértelmű feltételei, és ha az adott ország azokat teljesíti, akkor a döntés egyértelmű. Elismerte, hogy Bulgária és Románia csatlakozása néhány ország számára érzékeny kérdés, de reményét fejezte ki, hogy mielőbb kedvező megoldás születik, Szófia és Bukarest hamarosan a schengeni övezet tagja lehet. Minden országot egyformán kell kezelni - hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatos nemzetközi bírálatokról szólva Mikolaj Dowgielewicz elmondta, hogy a jogszabállyal kapcsolatban a lengyel sajtóban is eltérő vélemények láttak napvilágot. A lengyel külügyminisztérium, illetve a kormány álláspontját ismertetve ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Európában mindenkinek megfontoltságot, illetve óvatosságot kell tanúsítania.

"Meg kell várnunk az Európai Bizottság értékelését a magyar médiatörvényről" - jelentette ki a diplomata, aki szerint korai minden bírálat a konkrét helyzet, a törvényben foglaltak ismerete nélkül. "Lengyelország a magyar uniós elnökség teljes sikerét kívánja, és reméli, hogy a médiatörvény kapcsán kialakult helyzetet sikerül tisztázni" - jelentette ki az államtitkár, meggyőződését fejezve ki: a magyar kormány mindent megtesz annak bizonyítására, hogy a bírálatok alaptalanok. Szavai szerint ez szolgálja mind Magyarország, mind az EU érdekeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását