2024. május 19. - Ivó, Milán

Orbán külföldön pörög

Orbán Viktor miniszterelnök kedden külön-külön megbeszéléseket kezdett Strasbourgban az Európai Parlament (EP) fontosabb frakcióinak vezetőivel.
2011. január 18. kedd 16:58 - HírExtra
Ezek utána találkozik a magyar EP-képviselőkkel, majd pedig részt vesz a jobbközép-kereszténydemokrata irányzatú néppárti EU-frakció ülésén.

Mint arról Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője tájékoztatta az MTI-t, Orbán Viktor keddi tárgyaló partnerei közt van Martin Schulz szocialista és Guy Verhofstadt liberális EP-frakcióvezető, valamint Rebecca Harms és Daniel Cohn-Bendit, a zöldek két társ-frakcióvezetője.

A miniszterelnök szerdán ismerteti az EP plenáris ülésén a magyar EU-elnökség programját. Előtte megbeszélést folytat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, illetve Jerzy Buzek EP-elnökkel. A tervek szerint a déli órákban Orbán, Barroso és Buzek közös sajtótájékoztatót tart.

A magyar EU-elnökség programismertetését megelőző hetekre a médiatörvény körüli vita nyomta rá bélyegét az unióban. Több EP-frakció - így a szocialisták, a liberálisok és a zöldek politikai csoportja - bírálta a törvényt, mert az szerintük veszélyezteti a médiaszabadságot.

Az EP szabadságjogokkal foglalkozó, valamint kulturális bizottsága hétfő este összevont rendkívüli ülést tartott, amelyen Neelie Kroes, a digitális ügyekért és a médiapolitikáért felelős EU-biztos elmondta: az Európai Bizottság - az EU fő végrehajtó testülete - tüzetesen elemzi a magyar médiatörvényt, alapvetően abból a szempontból, hogy az megfelel-e a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló EU-irányelvnek. Az ülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter vette védelmébe a jogszabályt.

A liberálisok és a zöldek az elmúlt napokban azt szorgalmazták, hogy az Európai Parlament határozatban fejezze ki elmarasztaló véleményét a magyar médiatörvényről. Javaslatukat nem csupán a néppártiak utasították el, hanem a szocialisták is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a jogszabály minősítésével meg kell várni az Európai Bizottság elemzésének eredményét. Schulz mindazonáltal a törvény visszavonására szólította fel Orbánt. Kedden viszont arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy jelen esetben az alaposság előnyt élvez a gyorsasággal szemben.

Hannes Swoboda, Schulz frakcióbeli helyettese mintegy az érem másik oldalát hangsúlyozta: szerinte az Európai Bizottságnak gyorsan, legkésőbb februárban el kell végeznie az elemzést, hogy az ügy ne terhelje hosszasan a magyar EU-elnökséget.

Alexander Lambsdorff liberális EP-képviselő úgy vélekedett kedden, hogy a törvényt az uniós végrehajtó testület elemzésének megszületéséig fel kellene függeszteni. Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője keddi közleményében azt is szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság tegyen uniós jogszabályalkotási javaslatot, amelyben megfogalmaznák a médiaszabadság minimális követelményeit.

Ulrike Lunacek, a zöldek frakciójának külpolitikai szóvivője hangot adott azon aggodalmának, hogy a hazájában kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Orbán Viktor "autoriter magatartás irányába mozdul el". Kilátásba helyezte, hogy a szerdai plenáris ülésen "tevékenyen" fog fellépni a zöld frakció.

A néppárti EP-politikusok - akiknek pártcsaládjához a Fidesz is tartozik - azt hangsúlyozták nyilatkozataikban, hogy az előzetes ítélkezés helyett meg kell várni, miként értékeli végül jogi szempontból az uniós végrehajtó testület a magyar médiatörvényt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását