2024. május 14. - Bonifác

Újra felcsendülnek Liszt dallamai

Liszt Ferenc műveiből összeállított nagy hangversennyel köszöntik magyar művészek a Liszt-évet és a magyar EU-elnökséget hétfőn Bosznia-Hercegovinában.
2011. február 4. péntek 09:28 - HírExtra
A koncert egyben a Szarajevói Tél elnevezésű nemzetközi kulturális fesztivál nyitó előadás is lesz a szarajevói Nemzeti Színházban. A koncert a soros magyar EU-elnökség első rendezvénye lesz Bosznia-Hercegovinában a magyar nagykövetség és a szarajevói fesztivál közös rendezésében - mondta el az MTI-nek Félegyházi Csaba, a követség kultúrattaséja.

A Liszt-hangverseny pianistája Selmeczi György kolozsvári születésű, Magyarországon élő zongorista, karmester, zeneszerző lesz, a közreműködő énekesek pedig Kele Brigitta szoprán, Molnár Mária mezzoszoprán, Pataki Adorján tenor és Sándor Árpád basszus, valamennyien a kolozsvári Állami Magyar Opera tagjai.

A koncerten Selmeczi György adja elő zongorán a Slavimo Slavno Slaveni! (Ünnepeljük a nagyszerű szlávokat!) című prélude-öt. Liszt Ferenc a darabot abból az alkalomból komponálta 1863-ban, hogy éppen ezer éve érkezett meg Bizáncból Rasztiszláv morva fejedelem udvarába a szláv szerzetes testvérpár, Cirill és Metód, akik bevezették a szláv liturgiát, a szláv nyelvű papképzést és megalkották a szláv írást. A művet Liszt maga mutatta be Rómában 1863-ban IX. Pius pápa előtt. Elhangzik még többek között Liszt Magyar történelmi arcképek sorozatából Petőfi és Széchenyi portréja zongorán és a Missa Choralis az operaénekesek előadásában.

A szarajevói Nemzeti Színház közönségét Ibrahim Spahic, a fesztivál igazgatója és Tóth László magyar nagykövet köszönti - tette hozzá Félegyházi Csaba.

A fesztivál keretében levetítik a Szerelmi álmok - Liszt című játékfilmet is, amelyet Keleti Márton rendezett 1970-ben.

Az EU-elnökség rendezvénye és a fesztivál része lesz a február 10-én, csütörtökön nyíló Victor Vasarely-tárlat a szarajevói Művészeti Galériában a magyar és a francia nagykövetség közös szervezésben. Vasarely Párizsban élt és a franciák büszkék az op-art stílus magyar születésű megteremtőjére. A Csepei Tibor gyűjteményéhez tartozó 110 képet és objektet, térbeli alkotást, valamint a híres Világűr című művet is láthatják az érdeklődők. A kiállítást bemutatják Zenicán, Banja Lukában, Mostarban és Tuzlában is - összegezte az első negyedév magyar szervezésű rendezvényeit a kultúrattasé.

A Szarajevói Tél Bosznia-Hercegovina és a régió legnagyobb kulturális fesztiválja. Montenegró, Macedónia, Szerbia, azon belül a Vajdaság, valamint Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Franciaország, Bulgária, Izrael, Törökország, Korea, Japán komolyzenészei, zenekarai, színházi társulatai és kortárs táncegyüttesei lépnek fel.

A Vajdaságból az Újvidéki Színház Madách Az ember tragédiája című drámáját mutatja be, Szabadkáról a Juhász Zenekar Hej, haj, vígalom címmel szórakoztatja a gyerekeket a február 28-ig tartó szarajevói fesztiválon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását