2024. május 19. - Ivó, Milán

Médiatörvény: Kroes beszámolt

Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén személyesen is beszámolt a képviselőknek arról, hogy délben a magyar kormány tájékoztatta őt a médiatörvény módosítására irányuló készségéről.
2011. február 16. szerda 21:02 - HírExtra
Ismertette azokat a pontokat, amelyekben megváltoztatják a törvényt. Úgy értékelte, hogy a magyar médiatörvény a módosítás nyomán mindenben meg fog felelni az uniós jognak, beleértve az alapjogi charta előírásait is. Hangsúlyozta, hogy az EB a törvénymódosítás után is figyelemmel kíséri majd annak gyakorlati alkalmazását. Bejelentette, hogy szakértői csoportot hoz létre, amelytől tanácsokat vár a médiapluralizmus európai szintű biztosítása érdekében.

Az EU-biztos elmondta, hogy a magyar féltől kapott tájékoztatás szerint a kormány már a következő ülésén napirendre tűzi a törvénymódosítást. A parlamenti ülésteremben jelen lévő Martonyi János külügyminiszterre és Győri Enikő EU-ügyi államtitkárra pillantva örömmel konstatálta, hogy a magyar kormány képviselőinek "testbeszéde" visszaigazolta szavait.

Neelie Kroes ismertetése szerint a törvénymódosítás a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményére, a más EU-országokban alapított médiavállalkozások bírságolhatóságára, a regisztrációs eljárásra, valamint a közösségek megsértésének tilalmára vonatkozik.

A kiegyensúlyozott tájékoztatást csak a műsorszórásra - tévére, rádióra - fogják előírni, a lekérhető médiaszolgáltatásokra és a nyomtatott sajtóra nem. A külföldi uniós médiavállalkozások bírságolhatóságát megszüntetik, velük szemben szankcióként a magyarországi terjesztés megakadályozása jöhet szóba. A regisztráció nem lehet előzetes feltétele a szolgáltatás nyújtásának. A sértő tartalom tilalmazását leszűkítik a gyűlöletkeltés és a kirekesztés tilalmára.

Az uniós végrehajtó testület "bátran megvédi a médiaszabadságot és a médiapluralizmust, amikor erre szükség van" - szögezte le a médiaügyekért felelős holland liberális EU-biztos.

Biztosította az EP-képviselőket arról, hogy az Európai Bizottság tisztában van az európai média helyzetével kapcsolatos aggályokkal, a civil társadalom felvetéseivel. Kroes szerint a média helyzete az utóbbi időben megváltozott, ami egyfelől új lehetőségeket, másfelől veszélyeket is jelent a médiapluralizmusra nézve, nem csupán a tulajdonosi viszonyok szemszögéből. Fontosnak mondta, hogy tudják megbízhatóan mérni a médiapluralizmus fokát, mégpedig a jogi, gazdasági és társadalmi összefüggések komplex figyelembe vételével.

Bejelentette, hogy ennek érdekében létre kíván hozni egy olyan szakértői csoportot, amely az érintettek és érdekeltek széles körét fogná át. E csoport vizsgálná a médiapluralizmus európai helyzetét. Felkérte az EP-képviselőket, hogy vegyenek részt ennek a szakértői csoportnak a tevékenységében.

Méltatták a Fidesz és a KDNP képviselőit is magában foglaló európai néppárti frakció felszólalói a magyar médiatörvény módosításának bejelentését, a baloldali frakciók felszólalói ugyanakkor kevesellték az ismertté vált változtatásokat.

A szocialista, liberális és zöld képviselők elsősorban a médiatanács összetétele ellen emeltek kifogást, illetve azt bírálták, hogy a törvény nem biztosítja kellően a források védelmét. A bizottság által javasolt módosítások szerintük nem tartalmaznak választ az EBESZ és az Európa Tanács több aggodalmára sem. A néppárti képviselők megismételték azt a vádat, hogy a törvény elleni támadások elsősorban politikai indíttatásúak voltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását