2024. május 16. - Mózes, Botond

Nincs többé szükség a villamosszékekre

Illinois lett a 16. amerikai állam, ahol eltörölték a halálbüntetést, miután a kormányzó tegnap aláírta azt a szerződést, mely permanenssé teszi a 10 éve érvényben levő kivégzési moratóriumot.
2011. március 10. csütörtök 08:08 - HírExtra
Pat Quinn kormányzó azt követően írta alá a szerződést, hogy két hónapon át konzultált az áldozatok családjával, ügyészekkel, vallási vezetőkkel és másokkal. A demokrata politikus - saját bevallása szerint - lelkiismeretére hallgatott.

"Polgártársaim, nem szökhetünk el a történelem elől" - mondta Quinn. "Úgy gondolom, a halálbüntetés eltörlése a helyes, igaz dolog."

Az őt megelőző kormányzó, George Ryan rendelte el 2000-ben azt a moratóriumot, mely aggályosnak tartja a kivégzést olyan szempontból, hogy akár ártatlanok is áldozatul eshetnek neki. Több ilyen esetre is fény derült akkoriban. Az ő követője, Rod Blagojevich szintén megtartotta a moratóriumot.

Ettől függetlenül az USA további 34 államában még mindig létezik halálbüntetés, bár a kivégzések száma évről évre csökken.

A halálbüntetés 1976-os engedélyezése óta Texas államban történt a legtöbb, 466 kivégzés.

Forrás: BBC
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását