2024. május 18. - Erik, Alexandra
Nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben Líbiát illetően - mondta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
2011. március 21. hétfő 09:31 - HírExtra
Az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve a magyar diplomácia irányítója az MTI-nek elmondta: válságkezelési koncepciótervezet készült, amit a miniszterek megvitatnak. Ennek - tette hozzá - két eleme van: a humanitárius segítségnyújtás, valamint a fegyverembargó betartásának tengeri ellenőrzése. "Az biztos, hogy az EU közvetlenül katonai műveletekben részt venni nem fog. De a tengeri ellenőrzésben, ha ezt a tagállamok úgy ítélik meg, részt tud venni" - mondta.

Martonyi reményének adott hangot, hogy a folyamatban levő katonai akció sikeres lesz. Megerősítette, hogy Magyarország ezt az akciót "politikailag teljes mértékben támogatja".

Martonyi és Rompuy

Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország külügyminisztere - aki hétfő délután elnököl az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljáró miniszterek ülésén - együtt reggelizett Herman Van Rompuy-jel, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével. Erről előzetesen azt mondta az MTI-nek, hogy megvitatják, hogyan tudják a legsikeresebben előkészíteni a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozót. Az általános ügyek tanácsának a legfontosabb feladata az, hogy amennyire lehetséges, véglegesítse az Európai Tanács által majd elfogadandó következtetések szövegét.

"Ezeket kell Herman Van Rompuy-jel áttekintenem, különös tekintettel a gazdasági csomagra, ami most úgy tűnik, hogy körvonalazódik, és szinte minden elemében jelentős előrehaladás történt" - közölte Martonyi János.

Elmondta, hogy azok a kérdések, amelyek kifejezetten a magyar elnökség felelősségi körébe tartoznak, lényegében már rendezettek, legalábbis a miniszterek szintjén. A "gazdasági kormányzás" érdekében elfogadandó hat jogszabályra nézve létrejött az általános megközelítés, a tagállamok költségvetési terveinek előzetes uniós véleményezését jelentő "európai szemeszter" pedig megfelelő ütemben halad előre. Még egy-két kérdést kell tisztázni a pénzügyi stabilitást szolgáló Európai Stabilitási Mechanizmus és az ideiglenes mentőmechanizmus kapcsán - tette hozzá.

Gazdasági válasz


A magyar külügyminiszter szerint "össze fog állni az átfogó válasz a jelenlegi gazdasági helyzetre, és ha ez megtörténik, talán mondhatjuk azt is, hogy megindultunk azon az úton, ami a válságból kivezet". Elismerte, hogy "vannak még kockázatok", de úgy vélekedett, hogy "egy sikeres mai nap és egy sikeres csütörtök-péntek nagyon lényegesen fogja befolyásolni az európai integráció - és általában véve az európai gazdaság - jövőjét".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását