2024. május 11. - Ferenc

Kína: szabadlábon a másként gondolkodó

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Pekingben Aj Vej-vej (Ai Weiwei) másként gondolkodó kínai művészt - jelentette be szerdán a város rendőrsége.
2011. június 23. csütörtök 08:53 - HírExtra
Indoklásul "jó hozzáállását" hozták fel a hatóságok, vagyis hogy Aj bevallotta bűntetteit, továbbá: "krónikus betegségben szenved" A rendőrségi tájékoztatás szerint a döntés mellett szólt az is, hogy Aj többször is kijelentette: be fogja fizetni az elcsalt adót.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy egy a művész felügyelete alá tartozó kft. nagy összegű adócsalást követett el, és szándékosan megsemmisítette a könyvelési bizonylatokat.
Aj Vej-vejt még április 3-án vették őrizetbe a pekingi repülőtéren, amikor repülőgépre akart szállni Hongkong felé. A nemzetközi hírű, szókimondásáról ismert művészt akkor ismeretlen helyre vitték, s csak napokkal később közölték hivatalosan, hogy gazdasági bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A kommunista hatalmat élesen bíráló, külföldön gyakran idézett művész korábban már sokszor hozta zavarba a kínai vezetést, s többször is megjegyezte: könnyen lehet, hogy az érintettek egyszer megelégelik nyers modorát és kíméletlen kritikáit. Hogy volt-e az egyébként tartósan Németországba készülő Aj elfogása mögött konkrét egyéb indítékuk a hatóságoknak, nem ismert.

Aj hosszantartó - vádemelés nélküli - fogva tartása, különösen az Egyesült Államokban és Európában, Ausztráliában, de Hongkongban és Tajvanon is nagy felzúdulást keltett, s a politikusok, a művészvilág és civilek rendre a szabadon bocsátását követelték.

New Yorkban például június 23-ára, csütörtökre hívtak össze egyórás virrasztást, amellyel a kínai vezetést kívánták felszólítani Aj azonnali szabadon engedésére. A New York-i Solomon R. Guggenheim Alapítvány 143 ezer aláírást gyűjtött ahhoz a kínai kulturális tárcához címzett petícióhoz, amely ugyancsak a művész kiengedését követeli, és amelyet a londoni Museum of Modern Art, a Tate múzeum és az amerikai művészeti múzeumok igazgatóinak szövetsége is támogatott.

Peking korábban igyekezett azt bizonygatni, hogy Aj őrizetbe vételének nincs köze az emberi jogokhoz, vagy a szabad véleménynyilvánításhoz és elutasította, hogy bírálói beavatkozzanak a belügyeibe. A helyzet azonban egyre kínosabbá és tarthatatlanabbá vált és mivel a kínai vezetés nagy valószínűséggel nem akarta, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai
miniszterelnök pénteken kezdődő európai útját Aj melletti tüntetések kísérjék, a művész "óvadék ellenében" történő szabadon engedése mellett döntöttek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását