2024. május 18. - Erik, Alexandra

A britek is tiltakoznak a nyugdíjrendszer ellen

Csaknem 750 ezer brit közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot csütörtökön, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt.
2011. június 30. csütörtök 11:41 - HírExtra
A négy fő közalkalmazotti szakszervezet azért hirdette meg a munkabeszüntetést, mert a kormány tervei szerint az évtized végére jelentősen emelkedne a közalkalmazottak állami nyugdíjra jogosító korhatára. A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt.

A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíjhozzájárulás is, emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki.

A nyugdíjkorhatár felemelése nem érintenéa fegyveres erők, a rendőrség és a tűzoltóság tagjait - akik munkába lépésük időpontjától függően 50, illetve 55 évesen már nyugállományba vonulhatnak -, a büntetésvégrehajtás alkalmazottait azonban igen. A börtönőrök Nagy-Britanniában nem sztrájkolhatnak, de érdekképviseleteik tiltakozó gyűlésekre szólították őket is munkahelyeiken.

A csütörtöki sztrájk érinti egyebek mellett az iskolák, a bíróságok, az állami munkaközvetítő központok, valamint a kikötők és a repülőterek működését. Előzetes adatok szerint a pedagógusok sztrájkja miatt a brit iskolák harmada bezárt, további harmada "részlegesen" működik, vagyis fogadja a diákokat, de tanítás nincs, egyharmadukban pedig rendes tanítási napot tartanak.

Nagy-Britanniában - ahol nagyon sok az évközi tanítási szünet - július végéig tart a tanév.
A tiltakozó akcióban részt vesz a határellenőrzési alkalmazottakat képviselő szakszervezet is, de a legnagyobb repülőterek csütörtök délelőtti beszámolói szerint nagyobb fennakadás nem alakult ki az érkező forgalomban.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az utolsó pillanatig igyekezett lebeszélni a közalkalmazottakat a sztrájkról, mondván: be kell látniuk, hogy a jelenlegi közalkalmazotti nyugdíjrendszer "fenntarthatatlan", és igazságtalan, hogy az általános alkalmazotti nyugdíjrendszernél nagyvonalúbb nyugellátást másoknak kell megfizetniük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását