2024. május 14. - Bonifác

A kiszámítható működésért nyílt levelet írtak Orbánnak

Nyílt levelet intézett tizenöt művészeti szervezet a miniszterelnökhöz, a nemzeti erőforrás miniszterhez, valamint a kultúráért felelős államtitkárhoz. Az aláírók párbeszédet kezdeményeznek a kormánnyal kiszámítható működésük érdekében.
2011. szeptember 29. csütörtök 07:06 - HírExtra
"A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A művészeti szervezetek működése illetve működésképtelensége nem szűk szakmai belügy. Ezek a műhelyek a kulturális élet és a kortárs művészet számára a létfontosságú infrastrukturális alapot jelentik" - szerepel a nyílt levélben, amelyet a Magyar Írószövetség szerdán juttatott el az MTI-nek.

A dokumentumot aláíró tizenöt művészeti szervezet képviselői emlékeztetnek arra, hogy az illetékes minisztérium nem juttatta el a művészeti terület társadalmi szervezeteinek idei működésére hivatalosan megítélt összeget. Kiemelték, hogy a szervezetek közül többen hitelből élnek, a megszűnés határán állnak.

Mint felidézték, szeptember 26-án a parlamentben L. Simon László, a kulturális bizottság elnöke azonnali kérdésére Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár azt válaszolta, hogy egy hónapon belül megkötik a szerződéseket.

"A kialakult kritikus helyzetre tekintettel számítunk a kötelezettségvállalás teljesítésére, és várjuk a korábban megítélt összegek ez évi, maradéktalan kifizetését" - szerepel a nyílt levélben.
A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése.

"Éppen ezért arra kérjük a kormányt, indítson párbeszédet a probléma megoldása érdekében, aminek megvalósításához alulírott szervezetek szakmai segítségünket felajánljuk, valamint további érintett művészeti szervezetek bevonását javasoljuk" - szerepel végül a nyílt levélben.

A dokumentumot a Befogadó Színházak Társasága, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a Független Színházak Szövetsége, a József Attila Kör, a MAOE Irodalmi Tagozata, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, a Magyar Írószövetség, a Magyar PEN Club, a Magyar Színházi Társaság, a Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága írta alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását