2024. május 14. - Bonifác

Zöld lesz a Scala is

Zéró emissziós évadnyitóra készülnek a Scalában: napelem és kerékpár ad energiát a milánói operaház évadát szerda este megnyitó Don Giovanni című előadáshoz.
2011. december 5. hétfő 11:46 - HírExtra
Mozart operája egyáltalán nem fogja szennyezni a levegőt: immár a második éve, hogy kívül-belül zöldenergia világítja és fűti majd a Scala épületét a hagyomány szerint a Milánót oltalmazó Szent Ambrus ünnepén - december 7-én - rendezett jeles zenei, kulturális és társadalmi eseményen. Az évadnyitó előadáshoz szükséges energiát biztosító napelemekkel közel hatvannyolc tonna szén-dioxid kibocsátását takarítják meg - vált ismertté.

A Scala büszkén viseli a legelső "zéró emissziós színház" címét - írta a milánói sajtó, emlékeztetve arra, hogy a nem környezetszennyező energiát a városi Edison cég szolgáltatja.

Az Edisonnak köszönhető, hogy a Scala már 1883-ban a villanyárammal működő első színház volt: akkor 2280 lámpa világította meg színpadot és nézőteret. A szén-dioxid-kibocsátás ellen a milánóiak is tehetnek: a Scala előtti téren négy kerékpár hajtotta áramfejlesztőt állítottak fel. Aki nemcsak az operát, hanem a tiszta levegőt is szereti, Mozart muzsikáját hallgatva tekerhet és termelhet energiát a szmoggal teli olasz nagyvárosban - írták az újságok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását