2024. május 14. - Bonifác

Segítség a szentföldnek

A szentföldi keresztényeknek adakoznak a katolikus templomokban vasárnap országszerte; az Apostoli Szentszék kérésére a nagyböjti időszakban világszerte gyűjtést tartanak a nehéz körülmények között lévő szentföldi keresztények javára - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.
2012. március 23. péntek 12:13 - HírExtra
Víz felett

Mint írták, a világegyházból, így Magyarországról is befolyó támogatást a Vatikán a latin és keleti rítusú katolikus egyházaknak juttatja el, amelyek köszönetképpen folyamatosan imádkoznak a világ helyi egyházaiért. A tavalyi gyűjtés során a hazai katolikusok csaknem 49 millió forinttal járultak hozzá a szentföldi zarándokhelyek megsegítéséhez.

Az Apostoli Szentszék nevében a nagyböjtben a Keleti Egyházak Kongregációja - immár hagyományos módon - levélben fordult a világ püspökeihez a Szentföldön élő keresztények anyagi és lelki támogatása érdekében.

A hit tápláléka

Leonardo Sandri bíboros, a kongregáció prefektusa levelében arról ír, hogy "Krisztus tanítványai számára az üldöztetés mindennapi kenyér, amely táplálja a hitet, olykor egészen a vértanúságig menően". Mivel nincs béke, a keresztények egyre nagyobb számban vándorolnak el a Szentföldről, csökken a reményük, félnek. A hívek attól tartanak, hogy magukra maradnak, "a jövő pedig nem létezik, csak ha elhagyják hazájukat" - olvasható a levélben.

A prefektus felhívja a főpásztorokat arra, hogy a világ valamennyi katolikus közösségének Jeruzsálem, Izrael és Palesztina, valamint a környező országok - Jordánia, Szíria, Libanon, Ciprus és Egyiptom - keresztényei mellé kell állniuk, hiszen "ezeknek az országoknak a polgárai lakják azt a földet, ahol Isten Fia emberré lett".

Modern zarándoklat

Az ottani keresztényeknek köszönhető, hogy ma is ellátogathatunk a Jeruzsálemben és a Szentföldön található szent helyekre - tette hozzá.

Leonardo Sandri úgy fogalmazott: a szentföldi keresztények fáradozása ma iskolák fenntartását, egészségügyi ellátást, lakhelyeket, gyülekezési helyeket igényel "és mindazt, amit az egyház nagylelkűsége lehetővé tud tenni".
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását