2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nagy sikere volt a Zöld Napoknak!

Óriási sikere volt a „Zöld jeles napok és tájbejárás-sorozat Budapesten és környékén” című rendezvénysorozatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein.
2012. június 26. kedd 09:19 - HírExtra
A díjmentes programsorozat keretében több ezer, anyagiakban nem bővelkedő család és gyermek is eljuthatott a nemzeti park különleges bemutatóhelyeire.

Barlanglátogatás, madárgyűrűzési bemutató, természetismereti foglalkozások, valamint ismerkedés a hagyományos paraszti gazdasággal, életmóddal. Többek között ezeken a programokon vehetett részt ezer általános iskolás a tájbejárás-sorozatban. A Zöld jeles napok szintén díjmentes rendezvényein pedig csaknem ötezren vettek részt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein szervezett programok a fenntartható életmódot és a környezettudatos viselkedést népszerűsítették. A rendezvények a Közép-Magyarországi Operatív Program 33,6 millió Ft-os támogatásával valósult meg.

A tájbejárás során 40 általános iskolai osztályt látunk vendégül az Ócsai Tájházban, a Sas-hegyi Látogatóközpontban, a Szemlő-hegyi-barlangban, a farmosi Kék-begy tanösvényen és a Pilisi len Látogatóközpontban. A fővárosi és vidéki oktatási intézmények pedagógusai arról számoltak be, hogy a program lehetőséget teremtett a hátrányosabb helyzetű gyermekek számára is, hogy ezekre az érdekes és izgalmas helyekre eljussanak. A gyerekek változatos formában ismerhették meg a természeti területeket, az ott élő növény- és állatvilágot. A diákok szerint a legizgalmasabb programoknak a terepjárások és a tanösvények bizonyultak. Itt óriási élményt nyújtott számukra a madárgyűrűzés, víztisztaság mérés, valamint az iránytű használata.

A tájbejárás sorozat programjai:

Sas-hegy: Menedék a betontengerben

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen található megújult Látogatóközpontban a Menedék a betontengerben című interaktív kiállítást tekintették meg az iskolások, majd szakember kalauzolásával járták végig a védett természeti értékekben bővelkedő területet. Webkamera segítségével a környék ragadozó madarait figyelték meg. A szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön látták a pannon gyíkokat és zöld gyíkokat.

Ócsa: harmóniában a természettel

Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában található Ócsai Tájház nádfedeles épületeiben a hagyományos paraszti gazdálkodás eszközeivel, alapanyagaival, kézműves technikáival, valamint hazai festő növényekkel ismerkedtek meg a gyerekek, valamint azzal, hogy egykor a parasztgazdaságokban nem keletkezett hulladék.

Szemlő-hegyi-barlang: föld alatti világ a város alatt


A Budapest föld alatti virágoskertjének is nevezett Szemlő-hegyi-barlangban a természet különleges képződményeivel, a barlangok kialakulásáról, formakincséről és ásványairól tudhattak meg érdekességeket az iskolások. A barlangtúra után megtekintették a látogatóközpont interaktív kiállítását, valamint a fölötte kialakított öko játszóteret és tanösvényt.

Pilisszentiván: természetvizsgáló hátizsákkal a Jági tanösvényen

A Pilisszentivánon található látogatóközpontban a diákok megtekintették a természetvédelmi oltalom alatt álló, növényritkaságokban bővelkedő Szénás hegycsoport jellemző élőhelyeit, nagyvadfajait, lepkéit és tájtörténetét bemutató kiállítást. Természetvizsgáló hátizsákkal a közeli Jági-tóhoz kirándultak, ahol vízminőség meghatározást végeztek és ismerkedtek a vízben élő apró gerincesekkel és rovarokkal.

Farmos: madarak és vizek védelme

A Tápió vidékén, Farmoson a diákok a vizes élőhelyekkel ismerkedtek, madárgyűrűzési bemutatón vettek részt és a vidék növény és állatvilágát (védett növények, ragadozó madarak, bagolyköpetet) tanulmányozták.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását