2024. május 17. - Paszkál

Ukrajna: Kína óva int a beavatkozástól

Egy külső beavatkozás csak megnehezítené Ukrajna helyzetét - emeli ki címében a kínai állami Hszinhua hírügynökség csütörtöki kommentárja, amely beszámol a kijevi tüntetők és a kormányerők közti összecsapásokról, az egy hónapja tartó belpolitikai válságról.
2014. február 20. csütörtök 12:31 - HírExtra
A szerző szerint a szüntelen nyugtalanság azt bizonyítja, hogy sem Viktor Janukovics elnök, sem az ellenzék nem talált kiutat a jelen káoszból. A kínai elemző hozzáteszi, hogy a hivatalban lévő kormány láthatóan nem ura a helyzetnek, hiszen eddig tett engedményeivel nem tudta megbékíteni a dühös tüntetőket.

Mindezzel egy időben az ellenzék igyekszik a tüntetők kormányellenességéből politikai tőkét kovácsolni, de az események alakulását maga sem képes mederben tartani. "A súlyos helyzet a kelet-európai ország diplomáciai és geopolitikai dilemmájának tükre, hiszen 1991, vagyis a függetlensége óta mindig választásra kényszerült a Nyugat és Oroszország között" - véli a Hszinhua, s utal az ukrán válság kirobbanásának közvetlen előzményére, az EU társulási egyezmény kormány általi elhalasztására.

Oroszország és a bővülő unió "szendvicsében" Ukrajna évek óta igyekszik egyensúlyozni nagy szomszédai között, de a "kötéltánc" nem vezetett eredményre, s mind több jel mutatkozik a külső erők közvetlen beavatkozásának szándékára - állapítja meg a cikk.

Az ukrán válságot a kommentár általánosságban a hidegháború maradványának is tekinti, mivel - szerinte - Nyugaton Oroszországot sokan idegennek tekintik, s igyekeznek a Moszkvával hagyományos kapcsolatokkal rendelkező országokat a maguk befolyásolási övezetébe terelni.

"Ez a hozzáállás Oroszországban csak a bizonytalanság érzetét fogja fokozni, a közepes nagyságú Ukrajnában pedig az összecsapások következménye politikai instabilitás lesz" - következtet a cikkíró.

A Hszinhua szerint Ukrajnában teret kellene engedni a nemzeti érdekekre alapozott, független külpolitikát szorgalmazóknak, a más fejlődő államok által is választott önmeghatározást az önállóságot szem előtt tartó útkeresésnek.

"Az események arra utalnak, hogy a külső beavatkozás rossz üzenetet küld az egymással viszályban álló feleknek és a már meghasadt nemzetet még megosztottabbá teszi" - fogalmaz a Hszinhua kommentárjának szerzője, amely végül úgy véli: az ukránoknak maguknak kell dönteniük az erőszak leállításáról, a párbeszéd, a közös kiútkeresés elindításáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását