2024. május 20. - Bernát, Felícia

Mi fán terem a hőszivattyú?

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de a természet igenis gondoskodik rólunk, csak élnünk kell a lehetőséggel. Nemcsak táplálékkal lát el, de az energiát is ingyen adja, ha észrevesszük az ajándékot. Tekintsük most át röviden, hogyan működik!
2023. június 16. péntek 16:19 - HírExtra

Hőszivattyú vagy klíma?

Ha megnézzük például a Komfort Plus webáruház kínálatát, két kifejezés egymás mellett szerepel: klíma és hőszivattyú. Nem véletlenül, hiszen tulajdonképpen azonos technológiáról van szó.

A klíma levegő-levegő hőcserét hajt végre, míg hőszivattyú néven általában a levegő-víz berendezéseket emlegetjük. A működési elv ugyanaz: a kültéri egység hőt von el a levegőből, amit a beltéri egységhez szállít (szivattyúz), hogy aztán átadja klíma esetén a levegőnek, második esetben a fűtővíznek. A folyamat fordítva is működik, tehát az eljárás nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is használható levegővel, vízzel egyaránt.

Elsősorban azért érdemes ezt a technológiát választani, mert jelen pillanatban nem létezik ennék gazdaságosabb megoldás fűtésre, hűtésre, melegvíz-előállításra. Nem véletlen, hogy az új építésű ingatlanok nagyobb részénél ezt a megoldást választják.

További előnye, hogy telepítése néhány nap alatt megtörténhet, hosszú élettartammal számolhatunk, a karbantartási igény pedig minimális. Mivel elektromos árammal működik, akár napelemről is üzemeltethető. A környezetet kíméli, hiszen nincs káros anyag kibocsátása, meglévő fűtési rendszer kiváltására is alkalmas.

Miért a levegő-víz hőszivattyú a nyerő?

A már említett levegő-levegő, levegő-víz hőszivattyúk mellett létezik egy harmadik változat is, ahol a hőt egy vízzel töltött hőcserélőn keresztül nyerik ki a talajból vagy egy kútból.

Felmerülhet a kérdés, ha ennyi megoldás van, miért a levegő-víz hőcserén alapuló megoldást részesítsük előnyben? Ennek legfőbb oka, hogy padlófűtéses rendszerhez vagy alacsony hőmérsékletű fűtőtestekhez csatlakoztatva könnyen, gyorsan halk és kényelmes rendszert alakíthatunk ki, szinte bármilyen ingatlanban. Nincs égéstermék, nem kell kémény, nem kell gáz, csak elektromos áram.

Meleg víz hőszivattyúval

A hőszivattyúkkal nemcsak fűthetünk vagy hűthetünk, de használati meleg víz előállítására is alkalmasak. Vannak olyan beltéri egységek, amik rendelkeznek beépített használati melegvíz-tartállyal. Amennyiben tudod, hogy szeretnéd a hőszivattyút meleg víz előállítására is használni, érdemes eleve ilyen kompakt készüléket választani, hiszen így nem lesz szükséged további gépészeti elemekre.

A kompakt beltéri egységeket általában 180-230-280 literes tartályokkal szerelik, ügyesen elhelyezve a burkolat alá, így plusz helyigény sem merül fel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását