2024. május 20. - Bernát, Felícia

Mire jó a szegletvas, és milyen fajtái vannak?

Építkezés, barkácsolás és a ház körüli munkák során gyakran találkozunk azzal a helyzettel, hogy valamit rögzítenünk kell. Ilyen esetekben nagy szolgálatot tesznek nekünk a szegletvasak, melyek nemcsak megkönnyítik, hanem meg is oldják a feladatot.
2023. július 11. kedd 15:47 - HírExtra

Nem biztos, hogy minden egyes munkálathoz szakemberre van szükségünk, előfordulhat, hogy bizonyos dolgokat mi is meg tudunk szerelni, javítani, építeni vagy felújítani. Amennyiben így áll a helyzet, első dolgunk az legyen, hogy beszerzünk néhány egyszerű szerszámot és hozzávalót!

Különféle szegletvasakat forgalmaz a VasMuszakiBolt.hu, ahol a szegletvasak mellett megvásárolhatunk szinte mindent, ami a munkálatokhoz kell majd. Ha van bennünk némi kreativitás és ügyesek vagyunk, akkor jobban megéri, mint a szakemberre várni. De nézzük meg, hogy tulajdonképpen mire is tudjuk felhasználni a szegletvasat, vagy más néven a szeglemezt!

A sarokvas és az erősített sarokvas

A szegletvas többféle kialakításban elérhető, így a felhasználási területe is igen nagy. A szeglemezek csoportjába beletartozik a sarokvas, az erősített sarokvas, az egyenes összekötő és a fém polctartó is. 

A sarokvasak műanyag, fém vagy fa részek rögzítésére, illetve összefogására alkalmasak, amihez természetesen ki kell választanunk a megfelelő méretet. Leggyakoribb felhasználási területük a bútorgyártás és -szerelés, de OSB lapok, cementkötésű lapok és rétegelt lemezek összakepcsolásánál is alkalmazzák.

Ennél sokkal nagyobb teherbírással rendelkezik az erősített sarokvas, így stabilabb sarokösszekötések kialakításához is felhasználható. Méretük is nagyobb és anyaguk is vastagabb. Legtöbbször faanyagokhoz használják, amihez facsavarokra van szükség. 

Az egyenes összekötő és a polctartó

Az egyenes összekötő, más néven a lapos összekötő elsősorban a különböző bútorelemek rögzítésére használatos. Beltéren és kültéren is alkalmas a fixálásra. Az erős kialakítása, valamint a nagy lyukak teszik lehetővé a szilárd és tartós szerelést. 

A fémből készült polctartó konzolra fából és üvegből készített polclapokat is helyezhetünk. 

A szegletvasak tulajdonságai

A szegletvasak óriási előnye az előre elkészített lyukazás, hiszen így nem kell bajlódni a fúrással, csak rögzíteni kell az alapokhoz a szegletvasat a megfelelő kötőelemek használatával. Ha fémet szeretnénk fához rögzíteni, akkor is a szegletvasra lesz szükségünk. 

A szeglemezek segítségével két azonos, vagy akár két különböző anyagot is összekapcsolhatunk. A különböző anyagokhoz különböző méreteket kell használnunk a megfelelő stabilitás érdekében. 

Az épületvasalatok közös jellemzője, hogy stabil, erős rögzítések biztosíthatóak velük, csavarozással szerelhetőek, és horganyzott, korrózióálló a kialakításuk. Szerezzük be a megfelelő kötőelem típusokat, és munkára fel! Indulhat a barkácsolás!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását