2024. május 16. - Mózes, Botond

Szakképzettekre van szüksége a németeknek

Németországban nőtt a szakképzett munkaerő hiányáról beszámoló vállalatok aránya - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felmérésének eredményeiből.
2023. augusztus 16. szerda 21:31 - HírExtra

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adatai szerint júliusban Németországban a megkérdezett mintegy 9 ezer vállalat 43,1 százaléka számolt be szakemberhiányról, áprilisban ugyanez az arány 42,2 százalék volt.
    
A lanyha gazdasági teljesítmény ellenére sok vállalat még mindig kétségbeesetten keres megfelelő munkaerőt - fogalmazott Stefan Sauer, az ifo szakértője. A németországi szakemberhiányra vonatkozó ráta 2022 júliusában érte el történelmi csúcsát 49,7 százalékon.
    
A szakemberhiány különösen súlyosan érinti a szolgáltatási szektort: a jogi és adótanácsadás, valamint a könyvvizsgálat területén a cégek 75,3 százaléka nem talál megfelelő jelentkezőket. A közlekedési ágazat vállalatai, valamint az építész- és mérnöki irodák nagyjából kétharmada számolt be szakemberhiányról júliusban, ez új ágazati rekordokat jelentett.
    
Az informatikai eszközgyártók közül a megkérdezett vállalatok 43,1 százalékát érintette a szakemberhiány, míg a gépgyártók esetében ez a ráta 40,9 százalék volt az év hetedik hónapjában.
    
Összességében a feldolgozóipari szakemberhiány rátája kismértékben, 34,6 százalékra csökkent júliusban.
    
A kereskedelemben és az építőiparban a vállalatok valamivel kevesebb mint egyharmada számolt be a szakképzett munkaerő hiányáról.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását