2024. május 20. - Bernát, Felícia

Munkakörök, amikben az erő számít

A munkaerőpiacon számos olyan lehetőség kínálkozik, amelyeknél nem csupán a szaktudásunkkal (természetesen annak megléte is fontos), hanem a fizikai erőnkkel és jó erőnlétünkkel bizonyíthatjuk a munkára való rátermettségünket. Lássunk ezekből néhányat Tolna vármegyéből!
2023. augusztus 25. péntek 10:45 - HírExtra

Fizikai munkák

A Szekszárdállás oldala a vármegyei álláshirdetéseket gyűjti össze, Szekszárd fizikai munka listáját itt éri el. Mielőtt azonban példákat hoznánk a fizikai munkára, röviden definiáljuk a fajtáit.

Azt, hogy mit sorolnak a könnyű és mit a nehéz fizikai munka közé, törvény szabályozza. Általánosságban elmondható, hogy könnyű fizikai munkának számít, aminek során a munkahelyen a munka elvégzéséhez szükséges a mozgás, járkálás, de leülési lehetőséget biztosítanak. A munkavállaló nem emel 5-10 kg-nál többet, és a munkavégzés normál körülmények között történik.

A közepes fizikai munka jelenti azt, amely során a munkavállaló a napi munkaidejének java részét (6-8 óra) általában állva tölti el, nem emelhet 20 kg-nál többet, a környezet 5 fokkal eltérhet a szobahőmérséklettől.

Nehéz fizikai munkának számít, ha a munkavállalónak egész munkaidejét állva kell töltenie, 25-30 kg-nál többet kell emelgetnie, és extrém magas vagy éppen alacsony hőmérsékletnek van kitéve.

Ács

Az előzőekből kiindulva az ács és asztalos munka nehéz fizikai munkának minősül, hiszen nagyon gyakori, hogy nagy kiterjedésű és súlyos faanyagokat kell mozgatnia. Munkaidejének java részét a faanyagok megmunkálása, a védőkezelés, a tetőszerkezetek és a falszerkezetek gyártása, valamint a könnyűszerkezetes födémek elkészítése teszi ki. 

Az ács munkák jó kereseti lehetőséggel bírnak, ezért vállalkoznak rá ma is sokan a fizikai igénybevétel ellenére. A munkába álláshoz rendelkeznünk kell szakmai végzettséggel, amely magában foglalja a tervről történő munkavégzés képességét és a gépek ismeretét is.

Kőműves

Szintén klasszikusnak számít a nehéz fizikai munka terén a kőművesé. Jó fizikummal kell rendelkeznie annak, aki betont kever, falat húz, ablakot épít be. Az utóbbi évek megnövekedett építkezései egyre több kőművest foglalkoztatnak, a megfelelő teherbírású szakember kincset ér a szakmában.

Udvaros, kertgondozó

Végül egy példa a könnyű fizikai munkára. Több cég is keres udvarost vagy éppen kertgondozót, aki a cég területéről gondoskodik. Az udvaros feladata tehát az adott intézmény külső körletének rendben tartása, amibe télen a hóseprés, nyáron a lehulló száraz levelek és egyéb szemét összesöprése is beletartozik. A kertgondnoké értelemszerűen a gyepápolás, sövénynyírás, permetezés.  

A fizikai munkák sokszínűsége jó lehetőséget kínál mindazok számára, akik szeretnék magukat kipróbálni ezen a területen, hiszen saját erőnlétünk alapján választhatunk a könnyű, a közepes és a nehéz fizikai munkák közül. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását