2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Kass-bélyegek és régi telefonkészülékek

A szegedi Móra Ferenc Múzeum a Kass János bélyegterveiből pénteken nyíló kiállítással köszönti a Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas grafikusművészt, aki karácsonykor ünnepli 80. születésnapját - tájékoztatta Becsei Péter, az intézmény kommunikációs m
2007. szeptember 27. csütörtök 19:00 - Hírextra

A Hírek levélben és dróton címet viselő kiállítás különlegessége, hogy a hazai és nemzetközi bélyegművészetet reprezentáló grafikai alkotások mellett régi hírközlési eszközök, telefonkészülékek, kisközpontok is helyet kapnak a szegedi Kass Galériában - közölte a muzeológus.

Kass János csütörtökön, a tárlat rendezése közben az MTI-nek elmondta: első bélyegtervét 1973-ban készítette a magyar könyvnyomtatás 500. évfordulója alkalmából. A Haiman Györggyel közösen tervezett alkotást bélyegek sora követte az elmúlt évtizedekben.

A tárlaton látható többek között a grafikusművész Az orvostudomány nagy úttörői címet viselő sorozata, amely 1988-ban elnyerte a 38. Párizsi Őszi Szalon művészeti nagydíját. A Hippokratésztől Semmelweisig orvosi nagyságokat felvonultató bélyegsor az egyetlen, melyet nem felkérésre készített a művész. Az alkotások érdekessége, hogy a sorozat első öt, 1987-ben kinyomtatott bélyege ofszet, míg a következő öt, 1988-ban tervezett mű metszett technikával készült.

A január 13-ig tartó tárlat látogatói megcsodálhatják Kass Jánosnak az 1979-es Nemzetközi Gyermekévre tervezett mesebélyegeit is, melyek nemzetközi sikerét mi sem mutatja jobban, hogy a sorozatnak 2001-ben a Marshall-szigeteken elkészült a "kalóz" változata is, a művész értesítése és engedélye nélkül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását