2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gátak nélküli kereskedelmet az EU-ban!

Az Európai Bizottság könnyíteni szeretné a tagországok közötti kereskedelmet azzal, hogy nem engedné elutasítani a termékek nemzetközi kereskedelmét azzal a kifogással, hogy az adott áru nem felel a nemzeti standardnak.
2007. február 16. péntek 12:58 - Hírextra
Brüsszel elképzelései szerint nem az exportáló cégeknek kell majd drága teszteket végeztetniük annak érdekében, hogy bebizonyítsák: az adott termék megfelel az előírt helyi standardoknak. A tesztek költsége és elvégeztetése arra a hatóságra hárulna, amely a terméket ki szeretné vonni az adott ország piacáról.

A cél az, hogy kényszerítsék az országok kormányait: ismerjék el egymás szabványait olyan termékek esetében, amelyeket nem standardizáltak EU-szinten - ilyen például a kerékpár. Elvileg a kölcsönös elismerés fogalma ma is létezik, de mivel minden ország fenntartja magának a jogot, hogy további technikai standardokat állítson fel, az elvet nem mindig tartják be.

A Bizottság alelnöke és a vállalkozásokért és ipari politikáért felelős biztos, Günter Verheugen szerint nagyon nagy számú technikai jellegű szabályról van szó, és nem biztos, hogy ezek a szabályok a fogyasztók védelmében születtek vagy azok védelmét kellőképpen szolgáljál. Verheugen szerint néha kifejezetten úgy tűnik, csak azért léteznek, hogy megnehezítsék a külföldi termékek bejutását az adott ország piacra.

Az ilyen jellegű akadályok főként a kis- és közepes vállalkozások számára jelentenek leküzdhetetlen akadályt. Ők ugyanis nem engedhetik meg maguknak a költséges tesztek elvégzését, mert ezek ára meghaladja azt a nyereséget, amit a termék forgalmazásából realizálnának.

A Bizottság becslése szerint a szóban forgó kereskedelmi akadályok évente 150 milliárdnyi veszteséget okoznak az EU-nak. 
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását