2024. május 4. - Mónika, Flórián

számolja ki a cége karbonlábnyomát

Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma – Megérkezett a doyourcarbon.hu az OPTEN és a Mastercard közös fejlesztése.
2024. április 22. hétfő 16:05 - HírExtra

A vállalati fenntarthatóság, az érkező EU-s jogszabályok, valamint az ezek nyomán megjelenő piaci elvárások új kihívások elé állítják a hazai vállalkozókat. A nagyvállalatok megkövetelhetik beszállítóiktól az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) átláthatóságot, melyek közül a karbonlábnyom kiszámítása az egyik legnehezebb és legösszetettebb feladat.

A fenntarthatóság első lépése, hogy a cégek felmérjék, jelenleg milyen kibocsátási értékkel jár a tevékenységük. Ezt követően lehet cselekvési tervet és célokat megállapítani. Az ehhez szükséges tudás és erőforrás - érthető módon - sok esetben nincs jelen a hazai vállalatoknál – különösen a mikro- és kisvállalkozói szegmensben.

Az OPTEN és a Mastercard ma indította el a közösen fejlesztett doyourcarbon.hu weboldalt. A szolgáltatás elsősorban a KKV-k és az egyéni vállalkozók számára hasznos, hiszen segítségével komoly lépést tehetnek a fenntartható működés, valamint annak követhetősége és átláthatósága felé. A doyourcarbon.hu lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy külső szakértő igénybevétele nélkül, pár perc alatt készíthessenek el egy becsült karbonlábnyom számítást.  

A felület az innovatív open-banking technológiáját használja, amely a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorával, valamint a OPTEN hiteles cégadataival és elemzéseivel lehetővé teszi a becsült CO2 kibocsátás kiszámítását. Ez pedig igen jó szolgálatot tehet a beszállítói láncokban elvárt adatszolgáltatásnál is. Az új szolgáltatás különösen azoknak a cégeknek kínál megoldást, melyek számára a karbonlábnyom számítás egyéb módjai nagy humán és költségráfordítás miatt komoly nehézséget jelentenének.

„Úgy gondoljuk, hogy a fenntartható fejlődésben nem hagyhatjuk magukra a vállalatokat. A kisebb cégeknek szükségük van egy gyors és egyszerű megoldásra, hogy ne újabb teherként lássák a piaci változásokat, hanem lehetőségként éljék meg azt. A doyourcarbon.hu segítségével a KKV cégek nem csak helytállhatnak a beszállítói láncokon belül folyó versenyben, hanem komoly versenyelőnyt is szerezhetnek.” – mondta Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója. Hozzáteszi: „Noha a konkrét adatok kiszámítása a cégek elemi érdeke, a szolgáltatás egésze nemzetgazdasági szempontból is fontos lehet, a beszállítói láncok Uniós szintű várható átrendeződése miatt.” A weboldal gyors, digitális lehetőséget biztosít a cég karbonlábnyomának kiszámítására. Az eredmény pedig felhasználható önálló oklevélként, az ESG riport szerves részeként, vagy akár egy saját weboldalra elhelyezhető, havonta frissülő karbon badge-ként is.  Ezek a felhasználási módok jelentősen hozzájárulnak a transzparens működéshez. 

Az OPTEN és a Mastercard a doyourcarbon.hu-t jelenleg Magyarországon indítja el, ugyanakkor a következő évek tervei közt szerepel a portál nemzetközi népszerűsítése, valamint további szolgáltatások fejlesztése.

Forrás: Opten
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását