2024. május 7. - Gizella

Irán ragaszkodik a brit foglyokhoz

Irán elutasította a brit diplomácia arra vonatkozó kérését, hogy találkozhassanak a Satt-el-Arab folyón két nappal ezelőtt elfogott 15 brit haditengerésszel, akiknek fogva tartási helyét Teherán továbbra sem hajlandó felfedni - közölte vasárnap a brit kül
2007. március 25. vasárnap 20:15 - Hírextra
Geoffrey Adams, Nagy-Britannia iráni nagykövete Ebráhim Rahimpúrral, a teheráni külügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselőjével tárgyalt, és a péntek óta fogva tartott katonák tartózkodási helyének felfedését, illetve azonnali szabadon engedését követelte. Ezen kívül kérte, hogy brit diplomaták találkozhassanak a haditengerészekkel.

Bár Teherán egyelőre nem teljesítette a brit kéréseket, Adams szerint folyamatos a párbeszéd az iráni külügyminisztériummal. Az iráni állami televízió tudósítása szerint - a londoni bejelentéstől eltérően - az iráni külügyminisztérium rendelte be vasárnap a brit diplomatát tiltakozásul az ellen, hogy a haditengerészek illegálisan hatoltak be az iráni felségvizekre, amit "nyílt agresszióként" értékelnek.

A brit külügyminisztérium szombaton már második alkalommal rendelte be Irán londoni nagykövetét. Lord David Triesman külügyi államtitkár a Sky News brit hírtelevíziónak elmondta: továbbra sincs információjuk arra vonatkozóan, pontosan hol tartják fogva a katonákat, de próbálják kideríteni, hogy Iránon belül változtatják-e a tartózkodási helyüket.

Szombati értesülések szerint állítólag Teheránba szállították őket kihallgatásra. Teherán szerint a Forradalmi Gárda egységei iráni felségvizeken tartóztatták fel a brit katonákat pénteken az iraki-iráni határon húzódó Satt-el-Arab folyó torkolata közelében, London viszont határozottan állítja, hogy haditengerészei bőven az iraki felségvizeken belül voltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását