2024. május 19. - Ivó, Milán

Iráni belső hatalmi konfliktus hátráltatja a megállapodást

Kompromisszumos megoldás körvonalazódik London és Teherán között a több mint egy hete iráni fogságban lévő 15 brit haditengerész és tengerészgyalogos ügyében, ugyanakkor a brit katonák elengedését iráni belső hatalmi viaskodás hátráltatja - írták diplomác
2007. április 1. vasárnap 10:44 - Hírextra
A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap értesülése szerint a brit kormány olyan kompromisszumos megoldáson dolgozik, amelynek alapján Nagy-Britannia nem kérne ugyan bocsánatot, de biztosítaná Iránt arról, hogy a királyi haditengerészet egységei soha nem fognak iráni területi vizekre behatolni Teherán engedélye nélkül.

Irán múlt pénteken azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az - ellenőrzési tevékenység közben - iráni területi vizekre hatolt be. A brit katonákat meg nem erősített hírek szerint Teheránba vitték kihallgatásra. Irán többször is bocsánatkérést követelt Londontól a 15 brit katona - köztük egy nő - szabadon engedése fejében, a brit hadvezetés és a kormány azonban következetesen kitart azon álláspontja mellett, hogy a tengeri járőr nem hatolt be iráni területi vizekre.

A londoni védelmi minisztériumban tartott minapi sajtótájékoztatón elhangzott: a műholdas helymeghatározási adatok feldolgozása alapján a brit egység elfogásának helyszíne 1,7 tengeri mérföldnyire - több mint három kilométernyire - volt az iraki-iráni tengeri határtól, a Perzsa-öböl iraki vizein.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint mindazonáltal a kormány a királyi haditengerészet egy parancsnoki rangú tisztjét küldené Teheránba különleges követként, aki nyilvánosan biztosítaná Iránt arról, hogy a brit erők nem lépik át tengeri határát. A lap által idézett brit védelmi források szerint Nagy-Britannia nem bocsánatot kér, és nem is fogja elismerni, hogy katonái behatoltak iráni vizekre, de a tervezett kompromisszum kiutat kínálhat a válságból.

A The Sunday Times értesülése szerint ugyanakkor a brit katonák sorsa az iráni Forradalmi Gárda felső vezetési szintjein zajló hatalmi összecsapások kimenetelétől függhet. A vezető vasárnapi brit lap meg nem nevezett iráni katonai forrást idézve azt írta: Jahja Rahim Szafavi altábornagy, a Forradalmi Gárda katonai főparancsnoka kijelentette az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács legutóbbi ülésén, hogy a helyzet "kezd kicsúszni az ellenőrzés alól", és felszólította a testület tagjait a katonák azonnali elengedésének megfontolására a térségbeli feszültség enyhítése végett.

A Forradalmi Gárda politikai osztályának szintén tábornoki rangú vezetője, Jadollah Dzsaváni azonban ugyanezen az ülésen elítélte a kezdeményezést, gyengeséggel és "liberális elhajlással" vádolva a katonai parancsnokot. Dzsaváni a The Sunday Times értesülése szerint követelte, hogy a brit katonákat állítsák bíróság elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását