2024. május 19. - Ivó, Milán

Az erdélyiek megnyugodtak

Jelentősen csökkent az erdélyi magyarok körében a diszkrimináció érzete az elmúlt időszakban - áll a TÁRKI felmérésében. Az erdélyi magyarok csupán egyötöde érzi úgy, hogy személyes életében a kisebbségi helyzet társadalmi hátrányok forrása volt valamikor
2007. április 20. péntek 14:56 - Hírextra
Ha a mostani eredményeket összevetik egy korábbi, 2001-es kutatás eredményeivel, az látszik, hogy a diszkrimináció érzete az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, hiszen 2001-ben még a magyarok 30 százaléka számolt be hátrányos megkülönböztetésről - olvasható ki a 2006 novemberében készült, Erdély című kutatás eredményeiből.

Arra a kérdésre, hogy érte-e a magyar kisebbséghez tartozó válaszadót hátrány élete során az ország többségi lakossága részéről csak azért, mert magyar, a 79 százalék válaszolt nemmel. Az életkor, a nem és a lakhely nem befolyásolják, hogy az illető a többség részéről tapasztalt-e valaha társadalmi megkülönböztetést.

Az eredmények alapján legfeljebb egy nagyon gyenge státushatást lehet kimutatni: a felsőközép és felső státuscsoportba tartozók életük során vagy inkább megtapasztalták az etnikai alapú megkülönböztetést, vagy erre inkább érzékenyek. A személyesen megélt etnikai alapú hátrányok nem vezetnek közvetlenül a migrációs szándék erősödéséhez. Ha viszont a diszkrimináció érzete mellett az erdélyi magyarok és románok közötti viszonyt konfliktusosnak érzékeli a válaszadó, akkor az felerősíti a migrációs szándékot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását