2024. május 20. - Bernát, Felícia

Autópálya-matricák árváltozásai

A személyautósoknak emelkedik, a motorosoknak viszont olcsóbb lesz a négynapos autópálya-matrica keddtől. A kocsik 1530 forintért használhatják majd a sztrádákat 4 napig, a motorosok ennek feléért, azaz 765 forintért. A változás négy hónapig, szeptember v
2007. május 1. kedd 12:16 - Hírextra
Mint az elmúlt három évben, május 1-től idén is drágul a négynapos autópálya-matrica az autósoknak: a jelenlegi 1170 helyett 1530 forintot kell majd fizetni érte. Az emelés oka, hogy a nyári időszakban a külföldi turisták és a magyarok is többet használják a sztrádákat, így a fenntartása is többe kerül - mondta el a Független Hírügynökségnek Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) szóvivője. Hozzátette: a drágább matricát négy hónapon keresztül árulják majd, azaz szeptember 30-ig. Ezután ismét a változás előtti áron lehet majd megvásárolni.

Nyáron a motorosoknak azonban olcsóbb lesz a sztrádák használata. Jelenleg a személyautókra érvényes matricát kell megvenniük, keddtől azonban ezt féláron kapják, azaz 765 forintért. Ezek azonban nem lesznek kézzelfoghatók, hiszen csak SMS-en, telefonon és az interneten lehet megvásárolni, vagy az ÁAK ügyfélszolgálatain - mondta Winkler-Virág András.

A szóvivő beszélt arról is, hogy a négynapos autópálya-matrica a legnépszerűbb az összes közül. A tavaly megvett 12,5 millió darabból 8 millió ilyen volt. A második legnépszerűbb az egynapos matrica, ezt azonban csak a 12 tonna feletti kamionok vehették meg eddig. Áprilistól azonban ennek lehetőségét kiterjesztették az úgynevezett D2-es és D3-as kategóriára, azaz a teherautók, buszok és kisteherautók vezetői is megvehetik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását