2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kész a tető

Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben található L,Huillier-Coburg-kastély középrizalitjának tetőzete; az épület homlokzati síkjából előreugró szegmens 40 millió forintból felújított tetőszerkezetét szerdán mutatták be a sajtó képviselőinek.
2007. október 3. szerda 18:42 - Hírextra

Gúr Nándor, a térség szocialista országgyűlési képviselője a rekonstrukció kapcsán elmondta, hogy az 1727-28-ban épült kastélyegyüttes 2001-ben került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához, amely azóta elvégezte a legfontosabb állagmegóvási munkákat, a teljes felújításra azonban nem volt lehetőség.

Hozzátette: az elmúlt időszakban egy 80 millió forintos keretösszeg állt a gondnokság rendelkezésére a legfontosabb teendők elvégzésére, ebből a forrásból finanszírozták a most befejeződött rekonstrukciót, amelynek során vörösréz borítást kapott a tetőrész.
Emellett megindult a kastély környezetének - a falak vizesedése miatt szükségessé vált - szintsüllyesztése és a csatornázás is.

A képviselő arról is beszámolt, hogy a keretösszegből fennmaradó részt a kastély teljes felújítási programjának pályázatához szükséges teendőkre fordítják. Mint mondta, a rekonstrukcióról szóló pályázatot átdolgozták, és az hamarosan a kormány elé kerül.

Eredményes pályázás esetén a tervek szerint több mint kétmilliárd forintos uniós keretből folytatódhat a különleges épületegyüttes rekonstrukciója - hangsúlyozta Gúr Nándor, kiemelve, hogy az edelényi kastély felújítása új lehetőségeket teremtene a hátrányos helyzetű térségben.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását