2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tavasztól Viszkis film

Jövő tavasszal kezdődhet a Viszkis című film forgatása, a bankrablásért elítélt Ambrus Attila életét feldolgozó alkotás télen kerülhet a mozikba - mondta el Dobray György rendező szerdán az MTI-nek.
2007. október 3. szerda 14:46 - Hírextra

A forgatás a tervek szerint jövő áprilisban kezdődik, egyebek mellett Erdélyben is dolgoznak a 40-50 napos etap alatt. A londoni utómunkálatok várhatóan jövő szeptember végére, október elejére fejeződnek be, így a Viszkist 2008 telén már vetíthetik a mozikban.

A forgatókönyv Ambrus Attila naplójának felhasználásával készült. A könyvet Dobray György Salinger Richárddal együtt kezdte el írni, majd a rendező a munkát egyedül folytatta.

Dobray György a főszereplők nevét nem árulta el, annyit mondott, hogy a magyar művészek mellett három "nagyon jó nevű" angol anyanyelvű színész is szerepel a produkcióban.

A színészgárdának megfelelően angol és magyar nyelven is forgatnak: a magyar színészek angolul is eljátsszák a szerepeiket, amelyeket majd szükség szerint angol színészek jól kiejtett angolra szinkronizálnak - tette hozzá Dobray György.

A rendező beszámolt arról is, hogy a zeneszerző Boban Markovics, az operatőr pedig Szabó Gábor lesz.

Az angol koprodukcióban készülő film összesen 4,5 millió dolláros (több mint 800 millió forintos) keretből gazdálkodhat - mondta Dobray György.

Hozzáfűzte, hogy a film financiális háttere még nem állt össze véglegesen, de az angol producer és az állami támogatás mellett a Magyar Filmlaboratórium, egy kereskedelmi televízió, valamint a forgalmazó is hozzájárul az alkotás összköltségvetéséhez. Megjegyezte azt is, hogy a filmtörvénynek köszönhetően a forgatásra fordított összeg 20 százalékát visszaigényelhetik.

A rendező a film történetéről szólva kifejtette, hogy az "egy olyan emberről szól, aki egy bizonyos helyzetben úgy döntött, ahogy döntött - nem jól döntött - , de (...) a hat év alatt emberileg is amortizálódik és egyre inkább sarokba szorul, bár jobb sorsra érdemes ember lenne bizonyos tulajdonságainál fogva".

Hozzátette: a Viszkis című filmben Ambrus Attila "azon emberi gyengeségei kerülnek előtérbe, amelyek mindnyájunkban megvannak, de ha szerencsénk van, másképp tudjuk kezelni, mint ő".
A whiskys néven elhíresült férfi 1993 és 1999 között számos bankot, takarékszövetkezetet, postát, utazási irodát rabolt ki, zsákmánya összesen mintegy 200 millió forint volt.

Ambrus Attilát 1999. január 15-én fogták el, ezt július 10-én egy emlékezetes szökés követte. Az Erdélyből Magyarországra települt egykori jégkorongozót ismételt elfogása után a Legfelsőbb Bíróság 2002. szeptember 26-án jogerősen 17 év fegyházra ítélte 46 rendbeli rablás, továbbá lőfegyverrel visszaélés, fogolyszökés és rongálást miatt.

Ambrus Attila a rablásokat illetően részletes, feltáró jellegű vallomást tett, amelyet a bíróságok is enyhítő körülményként értékeltek. A whiskys nevet azért kapta, mert rablásai előtt egy, a helyszínhez közeli vendéglőben mindig felhajtott egy whiskyt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását