2024. május 16. - Mózes, Botond

Majort adtak át autistáknak

Tíz autizmussal élő fiatalnak otthont és munkát biztosító majorságot avattak csütörtökön a Heves megyei Karácsondon.
2007. október 11. csütörtök 20:36 - Hírextra

A 15 hektáros területen működő intézményt a Kapisztrán János Ferences Rendtartomány által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ működteti.

A több mint 140 millió forintos beruházás nyomán megvalósított intézmény létrehozását 85 millió forinttal támogatta a szociális tárca, a földterületet a község önkormányzata biztosította, a fennmaradó összeg különböző adományokból származik.

Jernei Péter, a "Boróka" majorság megbízott igazgatója elmondta, hogy a területen zöldségfeldolgozó üzem működik majd, az alapanyagot pedig helyben termelik meg a bentlakók. Ebben, illetve a termékfeldolgozásban segítségükre lesz 15 csökkent munkaképességű és 15 egészséges dolgozó.
Ily módon a majorság, összesen 40 embernek ad munkát a településen - tette hozzá.

A majorság lakói azok közül az autista gyerekek közül kerülnek ki, 17., 18. életévük betöltetése után, akiket eddig a gyöngyösi Ferences rendházban működő Autista Segítő Központban gondoztak - mondta az igazgató.

József atya, ferences szerzetes, azt hangsúlyozta az avatóünnepségen, hogy az autizmussal élők nem igényelnek szánalmat, csupán elfogadást az egészséges emberek részéről.

Ebben az esetben leomlik a fal, fontos és nélkülözhetetlen viszony alakítható ki azokkal az embertársainkkal, akik egy olyan különleges világban élnek, amelyről csak sejtéseink lehetnek - mondta a szerzetes.

Az átadóünnepségen az is elhangzott, hogy az országban immár két autistákat gondozó majorság létezik, s egy újabbnak a felépítését is tervezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását